Manoel de Oliveira

11.12.1908, Porto, Portugal - 02.04.2015, Porto, Portugal

 

Director
Portugalski redatelj, scenarist i montažer. Karijeru je započeo još u vrijeme nijemog filma, a isprva je želio biti glumac, te je pohađao glumačku školu talijanskog redatelja Rina Lupe. Nakon što je pogledao Berlin: simfonija grada Walthera Ruttmanna odlučio se baviti režijom. Isprva je snimao kratkometražne dokumentarne filmove, a prvi dugometražni igrani film Aniki-Bóbó snima 1942. godine. Film se tada pokazao komercijalno neuspješnim te idući film režira tek 1956. godine, O Pintor e a Cidade (1956.), kratki dokumentarni film u boji. Drugi dugometražni, dokumentarni film Acto de Primavera snima 1963. godine. Slijede dva kratkometražna filma i, iako publika sva tri dobro prihvaća, režiji se vraća tek 1972. godine dugometražnom komedijom O Passado e o Presente. Otada pa sve do smrti kontinuirano radi kao redatelj i scenarist, a među njegovim radovima izdvajaju se Francisca (1981.), O Dia Do Desespero (1992.), Vale Abraão (1993.), O Convento (1995.), autobiografski film Putovanje do početka svijeta (Viagem até o Principio do Mundo, 1997.) u kojem ga tumači Marcello Mastroianni; La lettre (1999.), Je rentre à la maison (2001.), Um Filme Falado (2003.), Čudnovata priča o Angelici (O Estranho Caso de Angélica, 2010.) i Gebo et l'ombre (2012.). Do smrti u travnju ove godine neumorno je režirao, a među posljednjim filmovima su mu kratkometražni filmovi i sudjelovanje u omnibusima različitih autora.

Filmografija


Filmovi redatelja

Ne, ili isprazna slava zapovijedi

("Non" ou a Vã Glória de Mandar, 1990.)

Režija: Manoel de Oliveira
FOTOGRAFIJA: Elso Roque
Sadržaj:

Cijelu vojnu povijest Portugala priča obrazovani portugalski vojnika koji se kreće sa četom u portugalskoj koloniji u Africi 1973. godine, tijekom portugalskoga kolonijalnog rata. Kroz razne flashbackove vojnik nas preko važnih povijesnih ličnosti vodi kroz začetke portugalske države pa sve do današnjice, njihove borbe i razloga zašto se sada bore na tom mjestu.

boja, digitalno, 110 min

Posebnosti plavokose djevojke

(Singularidades de uma Rapariga Loura, Portugal, 2009)

Režija: Manoel de Oliveira
FOTOGRAFIJA: Sabine Lancelin
Sadržaj:

U vlaku iz Lisabona u Algarve, mlad i nesretan Macário priča svoju priču sredovječnoj suputnici. U Lisabonu je živio ugodnim životom radeći kao računovođa za strica, vlasnika tekstilnog dućana. Jednog dana, na prozoru preko puta svog, uočio je prelijepu plavokosu djevojku u koju se odmah zaljubio. Upoznao ju je i zaprosio nadajući se sretnoj budućnosti. Saznavši tu vijest, stric mu je umjesto blagoslova, dao otkaz. Godine 2010. glavna je glumica osvojila portugalski Zlatni globus.

boja, digitalno, 64 min

Čudnovati Angelikin slučaj

(O Estranho caso de Angélica, Portugal, 2010)

Režija: Manoel de Oliveira
FOTOGRAFIJA: Sabine Lancelin
Sadržaj:

Usred noći mladi fotograf prima poslovni poziv: bogata obitelji ga moli da snimi zadnju fotografiju njihove kćeri Angelike koja je misteriozno preminula nekoliko dana nakon vjenčanja. Zatečena ljepotom djevojke, mladića zaprepasti i činjenica da kroz pogled objektiva Angelika izgleda i dalje živa. Zaljubljen i opčinjen nastavlja je viđati posvuda…

digitalno, c/b i boja, 97 min

Aniki Bóbó

(Portugal, 1942)

Režija: Manoel de Oliveira
FOTOGRAFIJA: António Mendes
Sadržaj:

U svojem dugometražnom prvijencu slavni portugalski redatelj Manoel de Oliveria oslikava ulice Porta iz očišta dječjeg svijeta igre i ljubavi. Priča se odvija na starim ulicama Porta i na obalama rijeke Douro.Grupa vrlo male djece upravo je prihvatila novog člana, Carlitosa, sramežljivog dječaka koji je "igrao žestoko" ukravši lutku u trgovini. Carlitos se ubrzo zaljubi u Terezinhu, jedinu djevojku u grupi. Problem je u tome što je Eduardo, šef bande,...

c/b, 71'
Vidi cijeli program