Pablo Berger

Bilbao, Španjolska, 1963

 

Director

Scenarist, redatelj i producent, punim imenom Pablo Berger Uranga, prvi kratkometražni film Mama režirao je 1988. godine s Álexom de la Iglesijom kao umjetničkim suradnikom. Studirao je film na sveučilištu u New Yorku, a nakon diplomiranja radio je neko vrijeme kao profesor na Filmskoj akademiji u istom gradu. Istovremeno se bavi i glazbenom produkcijom. Prvi dugometražni igrani film snimio je 2003. godine pod nazivom Torremolinos 73, u španjolsko-danskoj koprodukciji u kojoj je manju ulogu ostvario Mads Mikkelsen, a film je gostovao na nekoliko svjetskih filmskih festivala. Idući film, crno/bijelu nijemu dramu Snjeguljica (Blancanieves, 2012.) uspio je realizirati tek nakon osam godina. Film je postigao međunarodni uspjeh, a bio je i španjolski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 2013. godine. Osvojio je deset Goya nagrada, uključujući one za najbolji film i scenarij. Redatelj trenutno radi na najnovijem filmu Abracadabra (2017.).

Filmografija


Filmovi redatelja

Snjeguljica (2012)

(Blancanieves, Španjolska, 2012)

Režija: Pablo Berger
FOTOGRAFIJA: Kiko de la Rica
Sadržaj:

Nedugo nakon tragične nesreće u kojoj je legendarni matador Antonio Villaltea ostao paraliziran, njegova žena umre tijekom poroda. Antonio potom ubrzo oženi medicinsku sestru Encarnu koja ga je njegovala, a odgoj malene Carmencite prepušta baki, bivšoj flamenko plesačici. Ljubomorna Encarna pokuša ubiti Carmencitu, no ona bježi uz pomoć putujuće skupine patuljaka matadora te postaje slavni matador pod imenom Blancanieves. Ta osebujna, moderna adaptacija bajke film je koji j...

c/b, nijemi, digitalno, 104 min

Torremolinos 73

(Španjolska, 2003)

Režija: Pablo Berger
FOTOGRAFIJA: Kiko de la Rica
Sadržaj:

Film je smješten u sedamdesete godine prošloga stoljeća i prati sretni bračni par Alfreda i Carmen. Alfredo je prodavač enciklopedija kojemu posao ide sve lošije, a Carmen, koja očajnički želi dijete, ostaje bez posla. Alfredov šef ulazi u novi posao - snimanje "audiovizualnih edukativnih filmova o ljudskoj reprodukciji". Nakon kratka dvoumljenja, privučeni zaradom, Alfredo i Carmen pristaju biti protagonisti filmskih uradaka.

c/b i boja, digitalno, 91 min
Vidi cijeli program