Georg Pabst

Raudnitz, Austro-Ugarska (danas Roudnice, Češka) - 29.05.1967, Beč, Austrija

 

Director
Rođen je 25. 8. 1885. godine.
Radio je kao scenski dizajner i glumac u kazalištu prije prijelaza na film kao asistent redatelja uz Carla Froelicha. Vlastiti redateljski debi ostvario je filmom Der Schatz (1923), a prvi veći uspjeh postigao je sa Die Freudlose Gasse (1925) u kojem je jednu od glavnih uloga imala Greta Garbo. Uslijedili su Geheimnisse einer Seele (1926), Die Büchse der Pandora (1928), njegovo danas najcjenjenije djelo zbog kojeg je svojevremeno imao problema s cenzurom, te Das Tagebuch einer Verlorenen (1929), Die Weiße Hölle vom Piz Palü (1929) i njegov prvi zvučni film Westfront 1918 (1930). Njegov jedini film snimljen u Hollywoodu je ne osobito uspješan A Modern Hero (1934) nakon kojega se vratio u Njemačku. Tamo je nastavio režirati snimivši Komödianten (1941), Paracelsus (1943), Der Prozeß (1948), Der Letzte Akt (1955), Es geschah am 20. Juli (1955) i svoj posljednji film ujedno i jedini snimljen u boji Durch die Wälder, durch die Auen (1956).

Filmografija


Filmovi redatelja

Tajne jedne duše

(Geheimnisse einer Seele, 1925./1926.);)

Režija: Georg Pabst
FOTOGRAFIJA: Guido Seeber, Curt Oertel, Robert Lach
Sadržaj:

Nakon strašne noćne more, oženjena profesora kemije počnu progoniti crne misli o ubojstvu vlastite žene. Kako vrijeme prolazi, na njegov užas misli su sve jače. Kada situacija postane uistinu nepodnošljiva, odlazi potražiti pomoć kod psihoanalitičara. Poslije niza seansi konačno će postići smirenje, a njegovi će problemi biti razjašnjeni.

16 mm, c/b, nijemi, 81 minuta

Pandorina kutija

(Die Büchse der Pandora, 1929)

Režija: Georg Pabst
FOTOGRAFIJA: Günther Krampf
Sadržaj:

Tragična priča o Lulu, plesačici i prostitutki koja ubija bogatoga ljubavnika dr. Schöna nakon što ju odbija oženiti. Nakon toga bježi u Pariz zajedno s njegovim sinom Alwom. Tamo odsjeda kod svog oca Schigolcha, no njeno sebično ponašanje udaljuje ju od ostalih te završava lutajući sama ulicama.

c/b, nijemi, 100 min

Dnevnik izgubljene

(Das Tagebuch einer Verlorenen, 1929)

Režija: Georg Pabst
FOTOGRAFIJA: Sepp Allgeier, Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Thymiane je naivna mlada djevojka koju u životu sreća nimalo ne služi. Nakon što ju zaposlenik ljekarne njezina oca siluje ostaje trudna. Odbija se udati za njega te joj oduzimaju dijete i šalju je u djevojačku popravnu školu. Od tamo bježi uz pomoć grofa Osdorffa. Saznaje da je njezino dijete mrtvo, a ona sama potom završava u bordelu...

c/b, nijemi, 104 min
Vidi cijeli program