Paolo Genovese

20.08.1966, Rim, Italija

 

Director

Diplomirao je ekonomiju i započeo karijeru realizirajući reklame nagrađivane na raznim domaćim i međunarodnim festivalima. Godine 2001. zajedno s Lucom Minierom potpisuje i scenarij i režiju za film Incantesino Napoletano, koji je osvojio Davida di Donatello i dva Zlatna globusa. Uvijek u paru s Minierom, 2003. napisao je i režirao Nessun messaggio in segreteria. Od 2010. Genovese režira niz uspješnih komedija za koje dobiva jednu Zlatnu i dvije Srebrne ulaznice: La Banda dei Babbi Natale, Immaturi e Immaturi - Il viaggio. Godine 2012. režira Una Famiglia perfetta sa Sergiom Castellittom, Claudiom Gerini, koji osim pobjede Zlatnog CIAK-a za najbolju komediju, dobiva nagrade na brojnim međunarodnim festivalima, a nominiran je i za David di Donatello, Nastri d'argento a i Globi d'oro. U 2001. napisao je i režirao Tutta colpa di Freud, film koji polučuje velik uspjeh kod publike i kod kritike. Za komediju Sei mai stata sulla luna? Francesco De Gregori, autor glazbe, osvojio je Nastro d'argento za najbolju pjesmu.

Filmografija


Filmovi redatelja

Jesi li ikad bila na mjesecu?

(Sei mai stata sulla luna?, Italija, 2015)

Režija: Paolo Genovese
FOTOGRAFIJA: Fabrizio Lucci
Sadržaj:

Guia, tridesetogodišnja uspješna novinarka prestižnog modnog časopisa živi na relaciji Milano Pariz i čini se da ima sve. Uskoro doznaje da je u nasljedstvo dobila farmu na jugu Italije. Odlazi odlučna da je proda ali susret s južnjakom Renzom mijenja njene planove.

boja, digitalno, 90 min

Potpuni stranci

(Perfetti sconosciuti, Italija, 2016)

Režija: Paolo Genovese
FOTOGRAFIJA: Fabrizio Lucci
Sadržaj:

Talijanska komična drama o zajedničkoj večeri sedam dugogodišnjih prijatelja. Pomalo zaigrani i uz čašicu vina odlučuju staviti svoje mobitele na stol te pročitati svaku poruku na glas, javiti se na svaki poziv i uključiti zvučnik, pročitati svaku poruku… Jer, kako tvrde, nitko od njih nema što skrivati od najboljih prijatelja. Među mnogim nagradama treba istaknuti one s filmskog festivala u Kairu za najbolji scenarij, nagrade David di Donatello za najbolju režiju i...

boja, digitalno, 97 min
Vidi cijeli program