Ognjen Sviličić

 

Director
Ognjen Sviličić (Split, 1971.) je studirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zapažen je kratkometražnim studentskim igranim filmom Domina (1996.) i humornom tv-dramom Puna kuća (1998.), nakon čega, u televizijskoj produkciji, režira prvi dugometražni igrani film, popularnu komediju ambijentiranu u suvremeni Split Da mi je biti morski pas (1999.). Režirao je tv-dramu humorno-kriminalističkog žanra Ante se vraća kući (2001.) i potom slijedeća dva dugometražna igrana filma: komediju Oprosti za kung fu (2004.) i nagrađivanu dramu Armin (2007.).

Filmografija


Filmovi redatelja

Puna kuća

(1998)

Režija: Ognjen Sviličić
FOTOGRAFIJA: Vedran Šamanović
Sadržaj:

Televizijski film Ognjena Sviličića govori o nesuđenoj ljubavnoj noći mladog studentskog para. Anita u svoj stan dovede Darka, no njihovu avanturu omete svađa njenih roditelja. Ona nato pobjegne, ostavljajući ga sama u njezinoj sobi.

boja, 60 min

Da mi je biti morski pas

(1999)

Režija: Ognjen Sviličić
FOTOGRAFIJA: Vedran Šamanović
Sadržaj:

Kristijan i Mate, dvojica mladića iz Dalmatinske zagore, dolaze jedne večeri u Split u potrazi za djevojkama i dobrom zabavom. Istovremeno je u stanu mladog bračnog para Dumanić svađa između Ive i njegove trudne supruge Dode. Ive je, naime, dobio otkaz u pivovari jer je prilikom automatskog točenja piva nepažnjom stisnuo pogrešno puce, pa su pivske boce napunjene nepivskom tekućinom.

boja, 75 minuta

Oprosti za kung fu

(Hrvatska, 2004)

Režija: Ognjen Sviličić
FOTOGRAFIJA: Vedran Šamanović
Sadržaj:

Nakon izbjeglištva u Njemačkoj za vrijeme Domovinskog rata, Mira se trudna vraća u obiteljski dom u Dalmatinskoj zagori. Otac Jozo razglasi da je kćer ostala udovicom i uz pomoć ženidbenog posrednika Velikog pokuša joj pronaći muža, unatoč Mirinom protivljenju. Mira rodi dijete azijskog podrijetla... Prvi u nizu hvaljenih filmova redatelja Ognjena Sviličića (Armin, Takva su pravila) i jedan od najboljih hrvatskih filmova u 21. stoljeću, Oprosti za kung fu humorna je drama koja se...

boja, digitalno, 70'
Vidi cijeli program