Damián Szifron

09.07.1975, Ramos Mejía, Buenos Aires, Argentina

 

Director
Filmski i televizijski scenarist i redatelj, studirao je teoriju filma, a potom diplomirao režiju na Filmskom sveučilištu (Universidad del Cine) u Buenos Airesu. Prve, kratkometražne filmove počeo je snimati početkom devedesetih prošloga stoljeća, potom se probio iznimno popularnom televizijskom serijom Los simuladores (2002.–2004.). Prvi dugometražni igrani film El fondo del mar snimio je 2003. godine. Film je primio nekoliko nagrada na manjim inozemnim filmskim festivalima, dok se komedija Tiempo de valientes (2005.) pokazala iznimno uspješnom kod domaće publike. Nakon toga posvećuje se pisanju scenarija za televizijske serije. Idući kino film, Relatos salvajes, snima tek 2014. godine. Film je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Filmografija


Filmovi redatelja

Vrijeme hrabrosti

(Tiempo de valientes, 2005.)

Režija: Damián Szifron
FOTOGRAFIJA: Lucio Bonelli
Sadržaj:

Iskusni policajac Alfredo Díaz je u depresiji. Loše se nosi sa supruginom prijevarom te mu šef naredi psihijatrijsku pomoć da bi mogao raditi. Ljevičarski psihijatar Mariano Silverstein tu poziciju ne može odbiti jer se nalazi na uvjetnoj kazni. Diaza čeka novi slučaj te nemajući drugog izbora, prima Silversteina u svoj policijski auto da ga prati i liječi za vrijeme posla. Ali, silom prilika zamjenjuju uloge...

boja, digitalno, 112 min

Divlje priče

(Relatos salvajes, Argentina, 2014)

Režija: Damián Szifron
FOTOGRAFIJA: Javier Juliá
Sadržaj:

Divlje priče filmski su omnibus koji se sastoji od šest kratkih komedija koje povezuje tema osvete. Nakon premijere u Cannesu, uz superlative kritike ta je pametna i zabavna argentinska komedija dobila i mnoge nagrade uključujući nagradu publike u San Sebastianu i Sarajevu te nominaciju za Oscara.

boja, DCP, 122 min
Vidi cijeli program