Justine Triet

17.07.1978, Fécamp, Francuska

 

Director

Francuska filmska redateljica, scenaristica i montažerka. Osvojila je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 2023. za sudski triler Anatomija pada, postavši treća redateljica koja je osvojila tu nagradu.

Diplomirala je na Beaux-Arts de Paris. Njezin redateljski debitantski dugometražni film Doba panike, predstavljen je kao dio programa ACID na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. i bio je rangiran kao broj 10 na listi Top 10 Cahiers du Cinéma u 2013. godini.

Godine 2016. napisala je i režirala romantičnu komediju U krevetu s Victorijom koja je bila nominirana za nagrade César za najbolji film i najbolji originalni scenarij. Godine 2019. njezin film komedija-drama Sibyl premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2019. gdje se natjecao za Zlatnu palmu.

Filmografija


Filmovi redatelja

Anatomija pada

(Anatomie d’une chute, Francuska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Justine Triet
FOTOGRAFIJA: Simon Beaufils
Sadržaj:

Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann, ZFF 2017.) živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka. Ovjenčan Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu, Anatomija pada mračna je i intrigantna sudska drama s elementima...

boja, 150'
Vidi cijeli program