Una Gunjak

15.07.1986, Sarajevo, BiH

 

Director

Rođena i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji, a zatim u Velikoj Britaniji gdje je magistrirala filmsku montažu na National Film i TV School (Nacionalnoj školi za film i televiziju), nakon čega je radila primarno kao montažer drama i dokumentaraca, s vremena na vrijeme režirajuci reklame.

Njen kratki film KOKOŠKA je pored prošlogodisnjeg Srca Sarajeva, osvojio Nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji kratki film, nakon što je premijerno prikazan u okviru programa Sedmica Kritike Cannes Film Festivala 2014, te na brojnim svjetskim festivalima, uključujući Sundance Film Festival te New Films New Directors, u New Yorku. Trenutno razvija svoj prvi dugometražni film pri Cannes Cinefondation Rezidenciji.

Filmografija


Filmovi redatelja

Ekskurzija

(BiH, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Una Gunjak
FOTOGRAFIJA: Matthias Pilz
Sadržaj:

Dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli...

boja, 93'
Vidi cijeli program