Estibaliz Urresola Solaguren

04.05.1984, Laudio, Španjolska

 

Director

Španjolska filmska redateljica. Diplomirala je audiovizualne komunikacije, teoriju montaže, filmsku režiju i filmsko poslovanje.

Prvi dugometražni dokumentarac Voces de papel premijerno joj je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu. Autorica je niza kratkometražnih filmova koji su prikazani na festivalima diljem svijeta.

Najnoviji kratki film Cuerdas osvojio je nagradu Rail d’Or na Tjednu kritike u Cannesu i nominiran je za Nagradu Goya. Film 20.000 vrsta pčela prvo joj je dugometražno ostvarenje.

Filmografija


Filmovi redatelja

20.000 vrsta pčela

(20.000 especies de abejas, Španjolska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: Estibaliz Urresola Solaguren
FOTOGRAFIJA: Gina Ferrer García
Sadržaj:

Kako to da ti znaš tko si, a ja ne?, pita se osmogodišnja junakinja pred svojom majkom Anom. Roditelji su je nazvali Aitor, svi je zovu Coco, ali ona ni jedno od dvaju imena ne osjeća kao svoje. Kada šeće ulicom, svi komentiraju kako je lijepa djevojčica. No obitelj i prijatelji uporno je zovu dječakom. Kada je majka odvede baki na selo, Coco se zbližava sa starom pratetom pčelaricom u kojoj pronalazi podršku i slobodu da si sama odabere ime. Film 20.000 vr...

boja, 129'
Vidi cijeli program