Vojtech Jasný

30.11.1925, Kelc, Čehoslovačka (danas Češka)

 

Director

Redatelj i scenarist.

Filmografija


Filmovi redatelja

Pokušaj bijega

(Fluchtversuch, 1976)

Režija: Vojtech Jasný
Sadržaj:

Pokušaj bijega priča je o dvanaestogodišnjem Ivi, sinu gastarbajtera iz nekadašnje Jugoslavije, koji s obitelji živi u Beču. Zbog velike nostalgije za zavičajem, mali Ivo bježi od kuće i upušta se u avanturu koja ga vodi u domovinu. Film je snimljen kao koprodukcija između Austrije i nekadašnje Jugoslavije, a režirao ga je čuveni češki redatelj Vojtceh Jasny (Jednog dana jedan mačak).

boja, 96 minuta

Gospođica (1980)

(Hrvatska, 1980)

Režija: Vojtech Jasný
FOTOGRAFIJA: Živko Zalar
Sadržaj:

Filmska adaptacija istoimenoga romana Ive Andrića. Glavni lik je Rajka Radaković, usidjelica, čijim životom upravlja samo ljubav prema novcu i strah od njegova gubitka. S vremenom zbog toga zanemari sve osnovne ljudske osobine postavši zatočenica vlastite opsesije.

boja, digitalno, 110 min

Svi dobri zemljaci

(Vsichni dobrí rodáci, Čehoslovačka, 1968)

Režija: Vojtech Jasný
FOTOGRAFIJA: Jarlosav Kučera
Sadržaj:

Priča o promašenim životima sedmero prijatelja koji su gradili „bolju budućnost“ u malom moravskom selu u razdoblju od 1945-57., s epilogom smještenim u 1968. Kroz prikaz pojedinačnih sudbina kao dijela društvenopolitičkih okolnosti, film ilustrira tragične posljedice staljinizma, odnosno raskol između onih koji su prigrlili komunizam i onih koji su mu se suprotstavili, to jest, kvarenje komunističkog ideala koji je prikazan kao neuspjeh sustava, a ne kao odgovor...

boja, DCP, 120'
Vidi cijeli program