15. obljetnica HAVC-a uz filmove i brojne goste u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac priključuje se programu H15 - 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) obilježava svoju 15. obljetnicu djelovanja. Slavlje će se odvijati tijekom cijele godine, a u sklopu svibanjskog Mjeseca našeg filma u kinu Tuškanac će biti prikazan izbor hrvatskih kratkometražnih i dugometražnih filmova realiziranih u proteklih 15 godina. Uoči svake projekcije, bit će održan razgovor s autorima filmova: Zvonimirom Jurićem, Danom Budisavljević, Ivanom Goranom Vitezom, Irenom Jukić Pranjić, Ivanom Marinić Kragić, Evom Cvijanović, Draženom Žarkovićem i Igorom Šeregijem.

Svibanj postaje Mjesec našeg filma koji domaćoj publici nudi priliku da se podsjeti hrvatskih filmova nastalih u proteklih 15 godina. Program će se odvijati u cijeloj Hrvatskoj, a dio je šireg projekta H15 - 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) obilježava svoju 15. obljetnicu djelovanja.

Zagrebačka publika će tim povodom od utorka 2. svibnja do subote 27. svibnja moći pogledati devet kratkih i dugometražnih filmova u kinu Tuškanac. Na rasporedu će se naći igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi za odrasle, ali i za djecu. Svaku projekciju pratit će uvodni razgovor koji će publici omogućiti da se detaljnije upozna s autorima filmova, uz podršku filmskih kritičara i filmologa kao moderatora.

Otvorenje programa je u utorak, 2. svibnja, kada će Zvonimir Jurić i Dana Budisavljević predstaviti svoje zapažene radove. Razgovor s njima moderirat će filmska kritičarka Diana Nenadić. Kratki igrani film Žuti mjesec (2009) Zvonimira Jurića osvojio je nagrade za najbolji kratkometražni film na Sarajevo film festivalu i Vukovar film festivalu. Glumici Lani Barić osigurao je nagradu Breza za najboljeg debitanta na filmskom festivalu u Puli. Dugometražnim dokumentarnim filmom Nije ti život pjesma Havaja (2011) Dana Budisavljević privukla je pažnju šire javnosti i osvojila brojne nagrade, od ZagrebDoxa i Beldocsa do Sarajevo film festivala.

Subota 6. svibnja predviđena je za obiteljske filmove. Producentica filma Ježeva kuća (2017), Vanja Andrijević, predstavit će izvrsni kratkometražni animirani film autorice Eve Cvijanović, koji je šarmantnom animacijom i izvedbom osvojio pažnju međunarodne javnosti te osvojio niz nagrada. Dugometražni dječji SF film Moj dida je pao s Marsa (2019) će predstaviti Dražen Žarković, suredatelj filma s Marinom Andree Škop. Ovaj međunarodno produciran film također je prikazan s uspjehom na festivalima diljem svijeta. Uvodni razgovor oči projekcije vodit će filmski kritičar Boško Picula.

Živopisna komedija Narodni heroj Ljiljan Vidić (2015) na velikom platnu kina Tuškanac naći će se u ponedjeljak 8. svibnja. Više o nastanku ove fiktivne, satirične verzije hrvatske povijesti publika će moći saznati od redatelja Ivana Gorana Viteza i scenarista Zorana Lazića. Razgovor s njima vodit će filmska kritičarka Marija Krstanović.

Intrigantni naslovi naći će se na programu i u četvrtak 11. svibnja. Kratki animirani film o ljubavi i modernim vezama Gamer girl (2016) predstavit će njegova autorica, animatorica, ilustratorica i autorica stripova Irena Jukić Pranjić. Film je obišao niz festivala, a na domaćem u Puli je osvojio Nagradu Vedran Šamanović. Nakon njega slijedi dugometražni dokumentarni film Nun of your business (2020) koji je osvojio nagradu publike na ZagrebDoxu. Redateljica Ivana Marinić Kragić kroz priču o dvije protagonistice omogućila je uvid u manje poznat život časnih sestara. Razgovor uživo u kinu s obje autorice vodit će filmolog Nikica Gilić.

Program Mjesec našeg filma završava u subotu 27. svibnja kada će publika imati priliku na velikom platnu pogledati kratki animirani eksperimentalni film Nova hipi budućnost (2011) multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića. Redatelj Igor Šeregi i producent Ljubo Zdjelarević će predstaviti dugometražni igrani filmi ZG80 (2016) koji prikazuje sukob nogometnih navijača u Beogradu 1980-ih. Razgovor s gostima uoči projekcije moderirat će filmolog Bruno Kragić.