Komedija, ljubav, pobuna

Mladi debitanti zajedno sa starijim i priznatim redateljima dio su programa ciklusa novoga talijanskog filma koji će i ove godine privući i dirnuti publiku, ali i prikazati društvene, javne i političke promjene u talijanskom životu


Smotra novoga talijanskog filma u Zagrebu održava se četvrtu godinu zaredom. Znatno reducirana financijska potpora Ministarstva za kulturu Republike Italije otežala je organizaciju smotre, koja je u prve tri godine osvojila naklonost publike i kritike, te je potpomogla prikazivanje jednog filma iz programa (Djevojka s jezera) u hrvatskim kinima.
Zahvaljujući upornosti Talijanske federacije kino klubova i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu ovaj, po mom mišljenju, žarko očekivani događaj je ponovo organiziran. I ove godine u organizaciji surađuje Hrvatski filmski savez potvrđujući ponovo kino Tuškanac kao mjesto susreta. Ove godine smotra se nastavlja i u Rijeci gdje je gradska uprava jako željela i podržala održavanje manifestacije.
I ove godine potporu su dali Regija Furlanija i Julijska krajina, kino klub Lumière iz Trsta i Università per Stranieri iz Reggio Calabrije.
Zahvaljujući svima njima moguće je regularno održati i četvrtu Smotru.
Hrvatska publika imat će, kao i do sada, priliku uživati u programu sastavljenom od osam kvalitetnih filmova koji predstavljaju ono najbolje iz recentne talijanske produkcije.
Najistaknutiji film na programu je zacijelo Kozmonaut, koji je u rujnu dobio nagradu Controcampo italiano na festivalu u Veneciji. Film predstavlja za Italiju rijedak primjer povratka klasičnoj sentimentalnoj komediji. Prava filmska poslastica je i animirani kratki film Sputnik koji se po želji debitantice Susanne Nicchiarelli prikazuje uz njezin cjelovečernji film.
Između ostalih tu je i film važne povijesne i društvene tematike, Buntovnica sa Sicilije, istinita priča u režiji debitanta Marca Amenta, o Riti Atriji, djevojci sa Sicilije koja je odlučila staviti život na kocku i oduprijeti se životu “nametnutom” po mafijaškim zakonima.
Na programu su također tri filma koji se bave kazališnom režijom, a ujedno govore i o važnim trenucima recentne i starije povijesti talijanske kazališne scene: S druge strane mora Jeana Sarta, Posljednji Pulcinella Maurizia Scaparre (poznati talijanski kazališni redatelj) i Za sve je kriv Juda Davidea Ferrarija.
Tu je i debitantski film Umberta Cartenija, jednostavna i lagana komedija Drugačiji od koga?, o moralnim dilemama u talijanskoj politici. Dvije sentimentalne komedije bave se nježnom, ali i bolnom stranom emocija te kompleksnim aspektima zajedničkog života, kroz neobične i gotovo marginalne, ali i duboke priče koje zadiru u intimu glavnih likova: Giulia ne izlazi noću Giuseppea Piccionija i U tvojim rukama Petera Del Montea.
Mladi debitanti zajedno sa starijim i priznatim redateljima dio su programa koji će i ove godine privući i dirnuti publiku, ali i prikazati društvene, javne i političke promjene u talijanskom životu. U iščekivanju početka ovogodišnjih filmskih projekcija ovaj katalog približit će publici likove i priče koje će se cijeli tjedan prikazivati na velikom platnu. (Paolo Minuto, umjetnički direktor)