Prva hrvatska retrospektiva Denisa Villeneuvea u kinu Tuškanac

Od petka 4. do petka 11. veljače zagrebačko kino Tuškanac priređuje prvu hrvatsku retrospektivu kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea, jednog od najznačajnijih filmaša današnjice od čijeg se svakog novog projekta mnogo očekuje. Program čini svih deset redateljevih filmova, a osim poznatih visokobudžetnih naslova poput Dina (2021), Blade Runner 2049 (2017), Dolazak (2016) i Sicario (2015), publika će se moći upoznati s redateljevima počecima, od filma Naša majka (2010) kojim je privukao međunarodnu pažnju do prvijenca 32. kolovoza na Zemlji (1998) te Maelström (2000) i Politehnika (2009).

Retrospektivu Denisa Villeneuvea kino Tuškanac u petak otvara impresivnom dramom Naša majka (2010). Autorovo probojno ostvarenje je temeljeno na kazališnom komadu libanonsko-kanadskog dramatičara Wajdija Mouawada. U slojevitom i promišljenom djelu se na intrigantan način povijest i sadašnjost prelamaju kroz živote članova jedne nepotpune obitelji u čijim se sudbinama oslikava složenost turbulentne druge polovine 20. stoljeća u Libanonu. 

Žestoka i krvava krimi-drama Sicario (2015) u režiji Denisa Villeneuvea, debitantsko je scenarističko ostvarenje dotadašnjeg glumca Taylora Sheridana. Film odlikuje izvrstan narativni ritam kao i vizualna naracija s konstantno rastućim osjećajem nelagode i iščekivanja tragedije. Izvrsne uloge odigrali su Emily Blunt, Daniel Kaluuja i Benicio Del Toro, a izdvaja se i fantastična glazbena podloga Jóhanna Jóhannssona. 

Psihološka egzistencijalna SF drama Dolazak (2016) sjajno je režirano ostvarenje nerijetko hipnotičke vizualnosti koje gledatelje potiče na promišljanje o svemu viđenom, o značenjskim slojevima djela baš kao i o dojmljivo iznijansiranim likovima, osobito protagonistice Louise Banks. Nju izuzetno sugestivno tumači Amy Adams, a njezini su partneri Jeremy Renner i Forest Whittaker. Za vizualnu impresivnost djela najzaslužniji je snimatelj Bradford Young.

Triler-drama Politehnika (2009), ekranizacija je tragičnih zbivanja koji su se odigrali 6. 12. 1989. u Montrealu kada je jedan od studenata politehničkog fakulteta naoružan ušao u zgradu fakulteta te krenuo selektivno ubijati svoje kolegice i profesorice. Na izričitu želju Denisa Villeneuvea filmska fotografija je crno-bijela, a snimalo se na zamjenskim lokacijama iz poštovanja prema žrtvama. Konačni rezultat je dojmljivo režirano djelo izrazite autentičnosti i sugestivnosti. 

Villeneuveov debitantski dugometražni film je romantična drama 32. kolovoza na Zemlji (1998),  prikazana u Cannesu. Glavnu žensku ulogu sjajno interpretira Pascale Bussières, a  posrijedi je elegantno režirano ostvarenje nenametljivih stilizacija i dojmljive vizualnosti, kao i vrlo uvjerljivih glumačkih interpretacija. Danas je u njemu lako vidjeti ostvarenje autora budućih vizualno fascinantnih i tematski ponešto pretencioznijih znanstvenofantastičnih djela.

Nagrađivana psihološka drama Neprijatelj (2013) uspješna je adaptacija romana Dvojnik Joséa Saramage. Izvrsno režiran i sjajno kreiranim ozračjem ekspandirajuće tjeskobe zasićen Neprijatelj dominantno je film stanja, a ne zbivanja. Psihologizacija likova je tim učinkovitija i intrigantnija jer su oni karakterno i psihički fluidni. Izvrsnog Jakea Gyllenhaala gledamo u čak dvije uloge, a njegove su podjednako uvjerljive partnerice Isabella Rossellini, Mélanie Laurent i Sarah Gordon.

Villeneuveovo drugo dugometražno ostvarenje je drama Maelström (2000), razmjerno hermetično i vrlo sugestivno režiran film dojmljivo kreiranog sumornog i snolikog ozračja. Intrigantna filmska moralka kao novitet koristi ribu kao pripovjedača, a gledatelje osvaja i vizualnošću te efektnim stilizacijama. Za njih je, baš kao i za oniričan ugođaj u kojem se povremeno praktički gubi granica između sna i jave, zaslužan i vrlo daroviti snimatelj André Turpin, čest Villeneuveov suradnik.

Publika će moći pogledati i redateljev najnoviji film Dina (2021), adaptaciju kultnog romana Franka Herberta. Od filma se prilično očekivalo upravo zbog činjenice što će ga režirati Villeneuve, a riječ je tek o prvom dijelu planirane dvodijelne adaptacije romana. Prema mnogima, Villeneuve je opravdao očekivanja, snimivši raskošno produciran, sugestivno režiran i odlično glumljen film u kojem je svijet iz mašte Franka Herberta zaživio na uistinu impresivan način.

U psihološkoj triler-drami Zatočene (2013) Villeneuve se priklonio žanrovskom filmu, pa tako film nudi iznimno uzbudljivu igru živaca koju osim sjajne režije krase odlično i slojevito napisani likovi. Njih tumače Hugh Jackman u jednoj od najuspjelijih uloga u dosadašnjoj karijeri, te odlični Jake Gyllenhaal. Fotografiju filma potpisao je Roger Deakins, inače stalni suradnik braće Coen, koji je za rad na ovom filmu bio nominiran za Oscara. 

Blade Runner 2049 (2017), nastavak je antologijskog znanstvenofantastičnog filma Blade Runner (1982) Ridleyja Scotta. Riječ je o vrlo uspjelom, iznimno sugestivno režiranom i dojmljivo atmosferičnom djelu čiji autori niti ne pokušavaju prikriti derivativnost i povremenu citatnost, te čiji je redatelj tijekom čitavog rada na projektu otvoreno izražavao skepsu i bojazan glede njegova (ne)uspjeha, upravo iz razloga što svaka usporedba neizbježno mora biti na štetu nastavka.