Tri dokumentarna filma, dvije hrvatske premijere

Da sve što je uzbudljivo, zanimljivo i inspirativno u području filma ne mora dolaziti samo iz velikih gradova, potvrđuje bjelovarski DOKUart, festival kreativnog dokumentarca koji sedmu godinu surađuje s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac. Nakon bjelovarskog izdanja festivala koji traje sedam dana, dva dana u listopadu, 18. i 19. Zagrepčani imaju priliku vidjeti tri iznimna dokumentarca, među kojima su i dvije hrvatske premijere.

Prva je lirična poema U vrtlogu plesa o jednom posebnom danu u svakodnevici umirovljenika u jednom malom belgijskom mjestu. Vizualno iznimno osmišljeno, ovo malo remek djelo kratke forme, nadilazi granice žanrovskog određenja i postaje jednostavno film koji se pamti.

Druga premijera DOKUart Bjelovara u tuškanačkom kinu je Gospa, Kopti i ja, egipatsko-francuskog redatelja Namir Abdel Messeeha koji tragajući za vlastitim korijenima, originalno i lucidno, donosi priču o majčinom selu u gornjem Egiptu, gdje se prema vjerovanju već godinama ukazuje Gospa. Film je komična drama iz stvarnog života, ne samo Egipćana u uzburkanom svijetu današnjih promjena, nego i dijaspore koja ni sama više ne zna gdje točno pripada. Film je prikazan na mnogobrojnim festivalima, a svjetsku je premijeru imao na uglednom Vision du Reel u švicarskom gradu Nyonu.

Treći je film šokantna cinéma verité drama iz života moldavskih žena koje u potrazi za poslom napuštaju djecu i supruga te u inozemstvu ilegalno rade 10 i više godina. Život se poigrava s cijelom obitelji toliko okrutno da se, unatoč povećanom standardu svih ukućana i djeca i supružnici često više nikada ne uspiju sinkronizirati. Ako niste još vidjeli ovaj višestruko nagrađivani film na kojem je austrijski redatelj Ed Moschitz, sveučilišni profesor novinarstva, radio punih dvanaest godina, ne propustite subotnju projekciju Mame ilegalke.

DOKUart organizira istoimena Udruga za promicanje kulture iz Bjelovara, a selektorica filmova je filmologinja Rada Šešić, Bjelovarčanka koja već godinama živi u Nizozemskoj. Mentorica je na Masteru za film Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu, te surađuje na izboru filmova za dva najveća festivala u toj zemlji, IDFA u Amsterdamu te IFFR u Rotterdamu.