Vladimir Blaževski

03.06.1955, Skopje, Macedonia, Yugoslavia

 

Director
Redatelj i scenarist, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skopju od 1994. godine. Diplomirao je režiju 1978. godine na beogradskoj Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju. Karijeru je započeo snimajući dokumentarne filmove, a već prva dva igrana filma Hi-Fi (1987.) i Bulevar revolucije (1992.) postigla su veliku popularnost. Radio je kao scenarist na tv filmu Bog da gi ubie spionite (1993.) Ace Aleksova i Ciganskoj magiji (1997.) Stole Popova. Režirao je brojne dokumentarne i promotivne filmove te razne televizijske emisije za televiziju Beograd. S producentom Darkom Popovom 2009. godine je osnovao producentsku kuću Pank film u sklopu koje je dvije godine kasnije režirao treći dugometražni igrani film Punk nije mrtav (Pankot ne e mrtov, 2011.).

FilmographyReviju filmova u Kinu Tuškanac 19, 20. i 21. studenoga 2012. osigurala je tvrtka Media – Acquisitions


Films by this director

Punk's Not Dead

(Pankot ne e mrtov, Macedonia, 2011)

Directed by: Vladimir Blaževski
PHOTOGRAPHY: Dimo Popov
Synopsis:

Mirsa is a forty year old punk rocker from Skopje still living on the margins of society and barely scraping by. One day he gets an offer to re-form his once popular punk band and play at a humanitarian multicultural party organized by an NGO in the Albanian part of Macedonia. At first he rejects the offer, but eventually warms up to the idea and sets off on a trip to find all the former band members.

color, 104 min

Hi – fi

(Хај-фај, 1987.)

Directed by: Vladimir Blaževski
PHOTOGRAPHY: Mišo Samoilovski
Synopsis:

Kroz fragmente Borisovog života i života njegova sina Mateja film govori o sukobu generacija, o jazu nastalom zbog različitih ideoloških opredjeljenja i stavova o životu općenito. Nakon godina provedenih u zatvoru iz političkih razloga, Boris se vraća kući. U svom stanu, u kojem je nakon razvoda živio sam, pronalazi svog već odraslog sina koji se upravo uselio i koji pokušava napraviti karijeru kao pop glazbenik. Borisu se ne sviđa Matejev način života, smatra ga praznim i besmislenim, a za ova...

color, 102 min
See full programe