The Day That Shook the World

Atentat u Sarajevu, feature film, drama, Yugoslavia: Croatia, Bosnia & Herzegovina and Serbia, Čehoslovačka, 1975 | Mjesto prikazivanja filma: MM Centar (Studentski centar, Savska cesta 25)

DIRECTED BY: Veljko Bulajić

The Day That Shook the World

CAST:
Christopher Plummer (nadvojvoda Franz Ferdinand),
Florinda Bolkan (Sofija),
Irfan Mensur (Gavrilo Princip),
Radoš Bajić (Nedeljko Čabrinović),
Maximilian Schell (Ðuro Šarac),
Ivan Vyskocil (Mehmedbašić),
Libuše Šafránková (Jelena),
Otomar Korbelar (car Franz Joseph)

SCRIPT:
Stevan Bulajić,
Vladimir Bor

PHOTOGRAPHY:
Jan Čuřík

MUSIC:
Ljuboš Fišer

EDITING:
Roger Dwyre

COSTUMES:
Branko Hundić,
Jan Kropácek

Synopsis:

U lipnju 1914. austrougarski prijestolonasljednik, nadvojvoda Ferdinand, dolazi sa suprugom Sofijom u posjet Sarajevu. Istodobno u Sarajevo dolaze pripadnici organizacije Mlada Bosna, koji su u Srbiji obučavani za atentat na Ferdinanda. Atentatore predvode Gavrilo Princip i Nedeljko Čabrinović. U strahu od strašnih posljedica rata, koje bi atentat mogao inicirati, atentatori se kolebaju...

Nakon Bitke na Neretvi Bulajić je u međunarodnoj koprodukciji s nizom uglednih stranih glumaca (Christopher Plummer, Maximilian Schell, Florinda Bolkan, Libuše Šafránková), ali i domaćih mladih glumačkih otkrića (Irfan Mensur, Radoš Bajić) snimio raskošni film o događaju s naših prostora za kojeg zna cijeli svijet. Bulajić je Atentat u Sarajevu ostvario kao smjesu povijesnog spektakla i političkog filma. Radnja paralelno prati atentatore i prijestolonasljednički bračni par dajući jednima i drugima humane crte. Kritika je hvalila objektivnost filma kojom se izbjegavaju ideološka opredjeljivanja. Posebno su upečatljive uvodna naturalistička scena habsburškog lova i završni prizor prazne dvorane u kojoj se trebao održati svečani ručak za prijestolonasljednika i njegovu suprugu. Film je dobitnik Posebnog priznanja na uglednom festivalu u San Sebastiánu i Srebrne arene za režiju na Pulskom filmskom festivalu.

Autor komentara: Juraj Kukoč

color, 135'

Trailer