The Square

feature film, Sweden, Germany, France, Denmark, 2017

DIRECTED BY: Ruben Östlund

The Square

CAST:
Claes Bang,
Elisabeth Moss,
Dominic West,
Terry Notary,
Christopher Læssø

SCRIPT:
Ruben Östlund

PHOTOGRAPHY:
Fredrik Wenzel

EDITING:
Ruben Östlund,
Jacob Secher Schulsinger

Synopsis:

Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Nakon što putem aplikacije locira mobitel odluči ostaviti gnjevno pismo u poštanskim sandučićima svih potencijalnih lopova. Suluda gesta pretvori se u noćnu moru kad Christian dobije neočekivani odgovor na svoje pismo. Paralelno Christian priprema svoju sljedeću veliku izložbu, 'Kvadrat', instalaciju koja poziva prolaznike na altruizam. No uskoro će saznati kako nije lako živjeti prema vlastitim idealima. PR agencija koja radi za muzej pokreće kontroverznu medijsku kampanju koja će izazvati burne reakcije javnosti i dovesti našeg junaka u egzistencijalnu krizu.

Žestoka satira umjetničkog miljea bavi se rastućim trendom egocentrične individualnosti i gubitkom zajedništva u društvu medijske mašinerije i spektakla. Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta, i Östlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor.

Nagrade: Zlatna palma na filmskom festivalu u Cannesu 2017; najbolji film, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolja scenografija i najbolji glumac (Claes Bang) na 30. dodjeli Europske filmske nagrade 2017; nominacija za najbolji strani film na dodjeli Zlatnog globusa 2017.

color, DCP, 151 min

Trailer