Lady Bird

feature film, USA, 2017

DIRECTED BY: Greta Gerwig

Lady Bird

CAST:
Saoirse Ronan,
Laurie Metcalf,
Tracy Letts,
Lucas Hedges,
Timothée Chalamet

SCRIPT:
Greta Gerwig

PHOTOGRAPHY:
Sam Levy

MUSIC:
Jon Brion

EDITING:
Nick Houy

Synopsis:

Glavna junakinja filma, sedamnaestogodišnja je učenica viših razreda katoličke srednje škole u Sacramentu, u Kaliforniji. Roditelji su joj po rođenju nadjenuli ime Christine McPherson, no ona odbacuje to ime i predstavlja se pseudonimom Lady Bird. Između prvih ljubavi, sudjelovanja u školskoj predstavi i prijave na fakultet, ona je umjetnička duša koja čezne za avanturom, sofisticiranosti i prilikama. Ništa od toga ne pronalazi u svojoj okolini pa naginje ka tome da zaluta na krivi put. Lady Bird i njezina mama, stalno su na ivici odnosa između dijeljenja radosnih trenutaka i sukoba. Christinein tata pun je podrške i daje sve od sebe da pomogne objema, čak i dok vodi bitku protiv vlastite depresije.

Iako je priča o neprilagođenoj tinejdžerki koja prkosi svojoj okolini naizgled klišej filmske industrije, ono što ovaj film čini posebnim je sveprisutna činjenica da je život djevojke Lady Bird na filmska platna prenesen sasvim autentično i bez podlijeganja zadovoljavanju društvenih kalupa. Prikazani likovi i njihovi problemi sadrže stvarne dubine i duboke istine, čineći priču izrazito uvjerljivom. Redateljica Gerwig istražuje humor i bol jednakom vještinom, iznosivši ovu iznimno intimnu priču na način koji je čini ne samo autentičnom, već i osobnom svima nama. Redateljica Greta Gerwing ovim filmom kojeg odlikuje inteligentni humor, srčanost i iskrenost unijela je svježinu u “ustajali” žanr i za to osvojila prestižnu nagradu za Film Godine na American Film Institute Awards 2018.

Nagrade: Zlatni globus za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije 2018; Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji (Saoirse Ronan) 2018; Nagrada Nacionalnog udruženja filmskih kritičara SAD-a za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju sporednu glumicu (Laurie Metcalf)

color, DCP, 94'

Trailer