Scarface

crime drama, USA, 1983

DIRECTED BY: Brian De Palma

Scarface

CAST:
Al Pacino (Tony Montana),
Steven Bauer (Manny Ribera),
Michelle Pfeiffer (Elvira),
Mary Elizabeth Mastrantonio (Gina),
Robert Loggia (Frank Lopez),
Miriam Colon (Mama Montana),
F. Murray Abraham (Omar),
Paul Shenar (Alejandro Sosa),
Harris Yulin (Bernstein),
Ángel Salazar (Chi Chi)

SCRIPT:
Oliver Stone

PHOTOGRAPHY:
John A. Alonzo

MUSIC:
Giorgio Moroder

EDITING:
Jerry Greenberg,
David Ray

COSTUMES:
Patricia Norris

Synopsis:

Godine 1980. kubanski izbjeglica i sitni kriminalac Tony Montana stiže u Miami i biva smješten u izbjeglički kamp. S njim su njegov najbolji prijatelj Manny Ray te poznanici Angel i Chi-Chi.

Miamijski mafijaš Frank Lopez angažira ih za prljave poslove, a u jednom od njih Angel biva okrutno ubijen, a Tony jedva spašava živu glavu. Tony je uvjeren da je stvoren za puno veće stvari od toga da bude sitni plaćenih krupnih mafijaša, a želja da sam postane veliki boss pojača mu se kad upozna mladu i atraktivnu Elviru, trofejnu suprugu bossa Lopeza…
 

Čim ga je prvi put vidio, jedna od najvećih novohollywoodskih zvijezda Al Pacino poželio je napraviti remake znamenitog gangsterskog filma legendarnog Howarda Hawksa Lice s ožiljkom iz 1932. Izvorni je film nastao prema romanu Armitagea Traila i scenariju čuvenog Bena Hechta, a Pacinovu verziju, s dakako njim u naslovnoj ulozi, trebao je režirati iskusni Sidney Lumet. Međutim prilikom razvoja projekta Lumet je zamijenjen Brianom De Palmom, koji je za pisanje scenarija angažirao Olivera Stonea, proslavljenog Oscarom nagrađenim scenarijem za Ponoćni ekspres Alana Parkera. Za kreiranje glazbe je pak angažiran 'otac' eurodiska i elektroničke dance muzike Giorgo Moroder.

U De Palminoj viziji Lice s ožiljkom ispalo je, pogotovo u kontekstu onog vremena, iznimno nasilnim filmom s nekoliko antologijski brutalnih scena, što je dio kritičara prigovarao, bez pravog razloga jer te su scene najuzbudljivije, De Palma je u njima bio najnadahnutiji. Film je prepun silovite energije, kako redateljske, tako i glumačke – Al Pacino dao je u njemu jednu od svojih najpamtljivijih rola, a svakako najrazuzdaniju. Odlični su i Steven Bauer kao junakov najbolji prijatelj te Mary Elizabeth Mastrantonio kao Tonyjeva mlađa sestra, a Michelle Pfeifer kao Tonyjev erotski interes navijestila je da neće biti samo instant zvjezdica koja je blijedo zabljesnula godinu ranije u nastavku velikog hita - Briljantinu 2

Lice s ožiljkom nije dosegnulo kreativnu vrsnoću Hawksova izvornika, remek-djela ranog zvučnog razdoblja, ali film je to okupan duhom svog vremena, respektabilno ostvarenje nominirano za tri Zlatna globusa – za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu (za potonju Steven Bauer), te za najbolju izvornu glazbu. 

Autor teksta: Damir Radić

color, 170'

Trailer