Sorry for Kung Fu

feature film, humorous drama, Croatia, 2004

DIRECTED BY: Ognjen Sviličić

Sorry for Kung Fu

CAST:
Daria Lorenci (Mira),
Filip Radoš (Jozo),
Vera Zima (Kate),
Vedran Mlikota (Veliki),
Luka Petrušić (Marko),
Ivica Bašić (Mate)

SCRIPT:
Ognjen Sviličić

PHOTOGRAPHY:
Vedran Šamanović

MUSIC:
Maro Market,
Ognjen Sviličić

EDITING:
Vjeran Pavlinić

Synopsis:

Nakon izbjeglištva u Njemačkoj za vrijeme Domovinskog rata, Mira se trudna vraća u obiteljski dom u Dalmatinskoj zagori. Otac Jozo razglasi da je kćer ostala udovicom i uz pomoć ženidbenog posrednika Velikog pokuša joj pronaći muža, unatoč Mirinom protivljenju. Mira rodi dijete azijskog podrijetla...

Prvi u nizu hvaljenih filmova redatelja Ognjena Sviličića (Armin, Takva su pravila) i jedan od najboljih hrvatskih filmova u 21. stoljeću, Oprosti za kung fu humorna je drama koja se temom ksenofobije i robovanja tradicijskim društvenim zakonima u hrvatskom (provincijskom) društvu bavi na vrlo zabavan način s humorom koji često graniči s karikiranošću. Međutim, takav pristup niti malo ne umanje ozbiljnost i uvjerljivost kojom ovaj film polemizira s rigidnim konzervativnim vrijednostima i predrasudama prema strancima koje i danas postoje u hrvatskom društvu. Sviličić je poznat po sjajnom radu s glumcima, a u Oprosti za kung fu cijeli glumački ansambl odradio je izvrstan posao nijansirajući ozbiljnost i komiku. Fotografija Vedrana Šamanovića upečatljivo je naturalistična s blagim tonovima stiliziranosti, koji odgovaraju uvrnutosti mnogih situacija u filmu. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatne Arene za najbolju glavnu žensku ulogu (Daria Lorenci) i za najbolju sporednu žensku ulogu (Vera Zima), a do nagrade za najbolji film nije mogao doći u konkurenciji Duge mračne noći. Zato je prikazan u pratećem programu Forum prestižnog filmskog festivala u Berlinu, a na filmskom festivalu u Varšavi osvojio je Grand Prix.

Na projekciji u utorak, 18. siječnja 2022. uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč, a gost će biti redatelj filma Ognjen Sviličić.

color, digital, 70'

Trailer