Atomic War Bride

feature film, drama, Yugoslavia: Croatia, 1960 | Mjesto prikazivanja filma: MM Centar (Studentski centar, Savska cesta 25)

DIRECTED BY: Veljko Bulajić

Atomic War Bride

CAST:
Antun Vrdoljak,
Zlatko Madunić,
Ljubiša Jovanović,
Ita Rina,
Janez Vrhovec,
Eva Krzyżewska,
Tana Maskareli,
Bosa Stojadinović,
Velimir Bata Živojinović

SCRIPT:
Cesare Zavattini,
Aldo Paladini,
Virgilio Tosi

PHOTOGRAPHY:
Krešimir Grčević

MUSIC:
Vladimir Kraus-Rajterić

EDITING:
Blaženka Jenčik

COSTUMES:
Maja Galasso

Synopsis:

U neodređenoj zemlji naivni par inzistira na svom vjenčanju, nesvjestan ratne opasnosti. Na dan njihovog vjenčanja izbija rat. Mladenac je regrutiran i poslan na vojne vježbe. Mediji jave da je „naša“ strana dobila rat, ali druga strana odgovara na nuklearni napad slanjem svojih nuklearnih raketa.
 

Nakon uspjeha prvijenca Vlak bez voznog reda (1959), Jadran film omogućio je Veljku Bulajiću još jedan produkcijski ambiciozan film u kojem je redatelj mogao pokazati svoju sposobnost režije masovnih scena. No, za razliku od neorealističke estetike prvijenca, ovdje se radilo o nečemu sasvim drugom - stiliziranoj distopiji o tada vrlo aktualnom hladnom ratu u kojem su velesile Zapada i Istoka prijetile jedna drugoj nuklearnim arsenalom. Nekadašnji prvak neorealizma Cesare Zavatini u scenarij filma utkao je svoje tipično sentimentalno bavljenje malim čovjekom kroz likove mladog bračnog para i kroz pacifističku poantu o ratu u kojem nitko ne pobjeđuje, a obični ljudi stradavaju.

Iako je film na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku srebrnu arenu te Zlatne arene za režiju, glavnu mušku ulogu (Antun Vrdoljak) i scenografiju, komunističkom režimu nije se svidjela pacifistička poanta filma, pa je film nakon nekog vremena povučen iz distribucije, a većina zemalja Istočnog bloka odbila ga je prikazati. Film je prikazan i u konkurenciji venecijanskog filmskog festivala (drugi veliki Bulajićev međunarodni uspjeh nakon uvrštavanja Vlak bez voznog reda u konkurenciju Cannesa) i uz pohvale kritičara prikazivan u zapadnim zemljama.

U zemljama engleskog govornog područja distributeri su film preveli kao Atomic War Bride, jašući na valu tada popularnih eksploatacijskih znanstveno-fantastičnih filmova katastrofe. Vrdoljakovu partnericu u filmu glumila je poljska filmska zvijezda Ewa Krzyżewska (Pepeo i dijamant, Andrzej Wajda, 1958).

Autor komentara: Juraj Kukoč

b/w, 84'