Šta tebi znači BiH?

omnibus film, BiH, 2023

DIRECTED BY: skupina autora

Šta tebi znači BiH?

Synopsis:

Omnibus film Šta tebi znači BiH? čine četiri filma iza kojih stoji četvero reditelja i petero scenarista, a predstavlja odgovor mladih filmskih autora na pitanje šta njima znači Bosna i Hercegovina.

U prvom filmu Berlin, Bosna i Hercegovina Anvara Nijemčevića migrant pokušava iz Sarajeva doći do Berlina, ali samo bolje upoznaje beznađe života koji stoji u mjestu već desetljećima, karakteristično za Bosnu i Hercegovinu. Mina Vavan u Mirjani prikazuje djevojku koju siromaštvo stavlja na samu marginu društva, dok protagonistica Sanjam o višnjama Isidore Ratković sama insistira da je puste da živi na margini. Neka ostane u porodici Ilije Pujića upotpunjava ovaj niz pričom o mladim ljudima koji su uspjeli otići u Berlin, ali ljudi koji su ostali iza njih s time se teško mire.

Fondacija Konrad Adenauer, koja kroz političko obrazovanje pokušava pomoći očuvanju mira, sloboda i pravde, još jednom je odlučila podržati ovaj projekt omogućivši mladim autorima da izraze svoje mišljenje, ali i da razmisle o političkoj situaciji koju su naslijedili od prethodnih generacija te odluče kako će se prema njoj odnositi.

Svatko od četvero autora pokazuju različite stilske karakteristike, isto kao što se u svakom od filmova razlikuje što znači biti ostali/drugi. Ukoliko želite zaviriti u um mlađe generacije, ovaj omnibus može biti idealan izbor za vas.

 

REŽIJA: Dženan Esko, Ishak Jalimam, Branislav Stošić, Aleksa Trkulja

color, 57'