All that Breathes

documentary, India, UK, USA, 2022

DIRECTED BY: Shaunak Sen

All that Breathes

PHOTOGRAPHY:
Ben Bernhard,
Riju Das,
Saumyananda Sahi

EDITING:
Charlotte Munch Bengtsen

Synopsis:

Posebne projekcije

DODJELA WILD DREAMERA

U jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, dvojica braće, Nadeem i Saud, posvećuju svoje živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija. Usred društvenih nemira i toksičnog okoliša, braća danonoćno u svojoj improviziranoj podrumskoj bolnici brinu za crne lunje koje padaju s neba u uznemirujućim brojevima. Redatelj Shaunak Sen istražuje vezu između ptica i braće koja im pomažu da se vrate na nebo, nudeći gledateljima očaravajuću kroniku suživota dviju vrsta. Pritom suptilno adresira i akutne društvene probleme poput rastuće islamofobije i alarmantne zagađenosti zraka. Ovaj poetičan i meditativan film o utočištu za ptice možda je doista nagovještaj dana kada ćemo shvatiti da ne bismo trebali praviti razlike između svega što diše jer svi smo mi zajednica zraka. Zraka koji smo zagadili do te mjere da je ugrožen opstanak mnogih živih bića pa i nas samih. Ni Senova kamera ne radi hijerarhiju između svega što diše – uspijeva podariti dostojanstvo čak i omraženim gradskim glodavcima i pronaći neobičnu ljepotu u prizoru tisuće štakora okupanih mjesečinom. Film je to koji je teško pretočiti u riječi. Treba ga gledati. I to u kinu jer to mu je pravi dom. Jedino tu mu se može podariti pažnja koju zaslužuje i doživjeti punom snagom njegov silovit kozmički ples. (DP)

Sve što diše prvi je dugometražni film koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film i na filmskom festivalu u Cannesu i na Sundanceu, a nominiran je i za Oscara i BAFTA-u za najbolji dokumentarni film.

Nagrade i festivali
Sundance Film Festival (2022) – Velika nagrada žirija; Cannes Film Festival (2022) – nagrada Zlatno oko za najbolji dokumentarni film; BFI London Film Festival (2022) – nagrada Grierson; Dokufest (2022); Krakow Film Festival (2022); nominacija za Oscara za najbolji dokumentarni film u 2022. godini

color, 91'

Trailer