A.I. Artificial Intelligence

sci-fi, USA, 2001 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: Steven Spielberg

A.I. Artificial Intelligence

CAST:
Jude Law,
Haley Joel Osment,
Frances O'Connor,
Brendan Gleeson,
William Hurt

SCRIPT:
Steven Spielberg

PHOTOGRAPHY:
Janusz Kamiński

MUSIC:
John Williams

EDITING:
Michael Kahn

Synopsis:

22. stoljeće. Globalno zagrijavanje podiglo je razinu mora toliko visoko da je velika većina nekoć postojećih gradova potopljena. Ljudska populacija značajno je smanjena, kao i ostalih živih bića. Da se nadoknadi taj gubitak proizvedeni su humanoidni roboti koji, barem naizgled, imaju sposobnost kompleksnog ramišljanja, ali ne posjeduju emocije.

No, izumljena je nova generacija robota koju predstavlja android u obliku dječaka sposobnog za osjećaje. Nazvan je David i darovan bračnom paru Henryju i Monici Swinton, jer njihov sin Martin pati od rijetke bolesti i teško je pokretan. Uskoro se David i Monica zbliže kao majka i dijete, što izazove ljubomoru kod Martina…

 

Brian Aldiss 1969. je objavio priču Superigračke traju cijelo dugo ljeto, a početkom 1970-ih slavni Stanley Kubrick otkupio je filmska prava na nju. Razvoj projekta, međutim, trajao je sve do sredine devedesetih, jer Kubrick nije bio zadovoljan razvojem kompjuterske tehnologije u izradi filmova, a želio je da lik robota-dječaka bude kompjuterski generiran umjesto da ga glumi stvarni dječak. Naposljetku, prepustio je projekt Stevenu Spielbergu koji je i sam nekoliko godina odugovlačio s njime, da bi napokon odlučio da Davida ipak glumi stvarni dječji glumac - izbor je pao na Haleyja Joela Osmenta, proslavljenog glavnom ulogom u Šestom čulu M. Nighta Shyamalana.

Film se odlikuje odličnim dizajnom i sugestivnom atmosferom, izravno se referira na Pinokija, a mnogi kritičari prigovarali su Spielbergu da je omekšao i sentimentalizirao izvorni hladni Kubrickov koncept. Spielberg je to demantirao, ustvrdivši da su svi 'meki' i sentimentalni dijelovi došli s Kubrickove strane, a da je upravo on, Spielberg, odgovoran za mračnu jezgru filma. Zaključio je da su kritičari reagirali u skladu sa svojim predrasudama, koje su podrazumijevale da Kubrickov senzibilitet uvijek rezultira distanciranim, hladnim, pa i mizantropskim filmovima, a Spielbergov sentimentalnima i 'plačljivima'.

Bilo kako bilo, Umjetna inteligencija, kako je film nazvan, spoj je hladnoće i topline, Kubricka i Spielberga, kojem god od njih koji dio filmskog senzibiliteta pripadao. Kubrick je umro prije premijere, a njegova supruga i njegov dugogodišnji producent Jan Harlan, koji je figurirao kao izvršni producent Umjetne inteligencije, bili su vrlo zadovoljni filmom. Nominiran je za Oscara u kategorijama najbolje izvorne muzike (John Williams) i vizualnih efekata, dok je nominacije za Zlatni globus dobio u kategorijama najboljeg režisera, originalne muzike i sporednog glumca (Jude Law). Spomenimo i da je prvi asistent redatelja bio Sergio Mimica-Gezzan, sin klasika hrvatske i jugoslavenske kinematografije Vatroslava Mimice u čijim je filmovima više puta glumio kao dječak i mladić, dok je na prijelazu stoljeća i tisućljeća bio redovni Spielbergov suradnik.        

Autor teksta: Damir Radić

color, 146'

Trailer