Get To Know Your Rabbit

comedy, USA, 1972

DIRECTED BY: Brian De Palma

Get To Know Your Rabbit

CAST:
Tom Smothers (Donald Beeman),
John Astin (Mr. Turnbull),
Katharine Ross (Terrific-Looking Girl),
Orson Welles (Mr. Delasandro),
Susanne Zenor (Paula),
Samantha Jones (Susan),
Allen Garfield (Vic)

SCRIPT:
Jordan Crittenden

PHOTOGRAPHY:
John A. Alonzo

MUSIC:
Jack Elliott,
Allyn Ferguson

EDITING:
Frank J. Urioste,
Peter Colbert

Synopsis:

Umoren repetitivnim životnim stilom svedenim na utrku za profitom, korporacijski menadžer Donald Beeman impulzivno ostavlja svoj posao i kreće na put kao mađioničar koji se u svojim točkama služi stepanjem, pri čemu ima tutora – gospodina Delasandra.

Donaldov doskorašnji šef, g. Turnbull, ne može se pomiriti s njegovim odlaskom te ga pokušava nagovoriti na povratak starom i sigurnom životnom stilu, no kako se Donald ne da nagovoriti, Turnbull mu se naposljetku pridruži te počnu nastupati u dvoje, a ciljana publika su im menadžeri pod stresom…

Nakon uspjeha njegova underground ostvarenja Pozdravi na Berlinskom festivalu i još boljeg 'nastavka' Zdravo, mama!, Brian De Palma dobio je poziv da dođe raditi u Hollywood, u kojem su se tada odvijale radikalne promjene i započinjalo je novo, nažalost, kako će se pokazati, kratkotrajno doba poznato pod nazivom Novi Hollywood. De Palmin hollywoodski debi Upoznaj svog zeca nastao je u produkciji major studija Warner Bros., ali ga je autor, sukladno novom duhu vremena, napravio posve u svom stilu, kao pomaknutu komediju neobičnih likova i ironijske potke.

U to je vrijeme De Palma bio pod utjecajem Monty Pythona i on je osjetan u filmu, no nije dobro sjeo glavnom glumcu, tadašnjoj komičarskoj zvijezdi iz dueta braća Smothers, Tomu Smothersu. On je u jednom trenutku čak napustio snimanje i odbio se vratiti, a kako su njegovo nezadovoljstvo dijelili i čelnici Warnera, kojima uostalom nije dobro sjelo ni angažiranje u Hollywoodu omraženog Orsona Wellesa u jednoj od glavnih uloga, film je naposljetku dovršio i montirao izvršni producent. Kompanija ga podulje nije puštala u distribuciju, a kad napokon jest, bez gotovo ikakve pripreme i reklame, naišao je na slab odaziv publike i podijeljene kritike.

Svakako, Upoznaj svog zeca ne ide među bolje De Palmine radove, ali riječ je o kontekstualno interesantnom ostvarenju koje vrijedi pogledati, pogotovo ako ste autorov poklonik. 

Autor teksta: Damir Radić

color, 91'

Trailer