Visoki napon

feature film, triler drama, Yugoslavia: Croatia, 1981

DIRECTED BY: Veljko Bulajić

Visoki napon

CAST:
Božidarka Frait (Sonja Kačar),
Milan Štrljić (Stjepan),
Ljubiša Samardžić (Ivo Goreta),
Relja Bašić (Jurčec),
Zvonko Lepetić (Ðuro),
Velimir Bata Živojinović (Cukić)

SCRIPT:
Veljko Bulajić,
Mirko Bošnjak,
Ivan Salečić

PHOTOGRAPHY:
Branko Blažina

MUSIC:
Miljenko Prohaska

EDITING:
Vesna Lažeta

Synopsis:

Napomena: Iako smo se veselili druženju s gospodinom Veljkom Bulajićem, zbog nepredviđenih okolnosti ipak neće biti u mogućnosti doći na projekciju. Hvala na razumijevanju i nadamo se susretu nekom drugom prilikom.

Godine 1948. politička vrhuška naloži upravi tvornice Končar u Zagrebu da izgradi prvi generator u Jugoslaviji. Ovaj težak zadatak ne može se obaviti bez pomoći ruskih i čehoslovačkih inženjera, no jugoslavenski sukob sa Staljinom i Informbiroom prekine ovu suradnju. Uprava je prisiljena naći drugi način. Usporedo s ovim zapletom razvijaju se ideološki i ljubavni sukobi među radnicima tvornice…

Dijelom napravljen prema istinitom događaju, film Visoki napon miješa raznolike pristupe temi industrijskog razvoja. S jedne strane to je ideologijom nabijena socrealistička drama o trijumfu jugoslavenske industrije unatoč svim zaprekama. S druge strane, zapreke se savladavaju uz pomoć trilerovskog zapleta, a čak su dodani i povremeni humorni elementi. Naposljetku, jugoslavensko društvo nije prikazano kao bajka, jer je u njemu individua kolateralna žrtva „nužnosti“ ekonomskog i političkog razvitka. Posebice su impresivne, za Bulajića tipične, masovne scene, u kojima se uvjerljivo ostvaruje atmosfera fanatičnog poslijeratnog vremena. Na pulskom filmskom festivalu Visoki napon nagrađen je Zlatnim arenama za montažu (Vesna Lažeta) i ton (Mladen Prebil).

color, digital, 107'

Trailer