There’s No Business Like Show Business

musical, USA, 1954 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

DIRECTED BY: Walter Lang

There’s No Business Like Show Business

CAST:
Ethel Merman,
Donald O'Connor,
Marilyn Monroe,
Dan Dailey,
Johnnie Ray,
Mitzi Gaynor,
Richard Eastham,
Hugh O'Brian,
Frank McHugh,
Rhys Williams,
Lee Patrick,
Eve Miller,
Robin Raymond

SCRIPT:
Phoebe Ephron,
Henry Ephron

PHOTOGRAPHY:
Leon Shamroy

MUSIC:
Irving Berlin

EDITING:
Robert L. Simpson

SCENOGRAPHY:
Stuart A. Reiss,
Walter M. Scott

COSTUMES:
Travilla,
Miles White

Synopsis:

Terence i Molly Donahue bračni su i vodviljski par koji tijekom godina održava uspješnu karijeru i obiteljski sklad. S vremenom njihovo troje djece također postaju dio tima, i službeni naziv trupe postaje The Five Donahue – Petoro Dunahuea. No, djeca rastu i razvijaju vlastite interese, što dovodi do potresa unutar obitelji. Tako se mlađi sin Tim zaljubi u uspješnu i atraktivnu izvođačicu Vicky Parker…
 

Iako je tokom 1953. postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, a u medijima je intenzivno bila prisutna i zbog udaje za slavnog igrača bejzbola Joea DiMaggija, Marilyn Monroe i dalje je imala stari ugovor s kompanijom 20th Century Fox, zbog čega je zarađivala znatno manje od kolega i kolegica istog ranga. Također, bila je nezadovoljna željom studija da je ukalupi u uloge seksipilnih praznoglavki, stoga je odbila nastup u predloženom joj filmu toga tipa. Rezultat je bila suspenzija, nakon koje se nagodila s kompanijom – dobit će novi ugovor, bonus od sto tisuća dolara i glavnu ulogu u adaptaciji broadwayskog hita Sedam godina vjernosti u režiji prestižnog Billyja Wildera.

No, prije toga snimila je 'film po receptu' koji nije voljela – Zabava je najljepši posao na svijetu. Mišljen kao hit u žanru muzičke komedije/drame i produciran s velikim budžetom, film je slabo prošao u kinima, a znatan dio kritičara Marilynkin je nastup ocijenio slabim, neki čak i vulgarnim (navodno neukusna izvedba pjesme Heat Wave). Bio je to prvi mjuzikl 20th Century Foxa snimljen u CinemaScopeu i DeLuxe Coloru, ali usprkos toga, eto, publika ga nije voljela. Ipak, zanimljivo, unatoč nenaklonosti i publike i kritike, Američka filmska akademija je Zabava je najljepši posao na svijetu nominirala za tri Oscara – za najbolju filmsku priču, najbolju muziku u mjuziklima i kolor kostimografiju. Od 1990-ih nadalje film je počeo dobivati bolji status kod novih generacija kritičara, a Američki filmski institut 2006. godine ga je nominirao za svoju listu najvećih filmskih mjuzikala svih vremena.   

Autor teksta: Damir Radić

color, 117'

Trailer