101 Dalmatinac

One Hundred and One Dalmatians, animirani, SAD, 1961 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1)

REŽIJA: Wolfgang Reitherman

101 Dalmatinac

ULOGE:
Rod Taylor,
Cate Bauer,
Betty Lou Gerson,
Ben Wright,
Lisa Davis,
Martha Wentworth

SCENARIJ:
Bill Peet

GLAZBA:
George Bruns

MONTAŽA:
Roy M. Brewer,
Jr. Donald Halliday

Sadržaj:

London, 1958. Pjesmopisac Roger Radcliffe živi kao samac u stanu preko puta parka sa svojim psom dalmatinske pasmine Pongom. Pongo zaključi da Roger treba družicu, kao uostalom i on sam, te odvuče Rogera u park kako bi se upoznali s mladom Anitom i njezinom kujicom dalmatinske pasmine Perditom.

Roger i Anita zaljube se jedno u drugo i uskoro vjenčaju, te zajedno usele u malu kuću, također u blizini parka. Perdita ostane skotna s Pongom, a kad za to sazna, Anitina krznom opsjednuta bivša školska kolegica Cruella De Vil zatraži od Rogera i Anite da joj prodaju štence, planirajući od njih napraviti kaput. Roger je odbije, ali Cruella je odlučna dokopati se psića…   
 

101 dalmatinac adaptacija je istoimena dječjeg romana Dodie Smith koji je odmah po objavljivanju 1956. postao bestseler. Kompanija Disney otkupila je filmska prava i 1961. realizirala dugometražnu animiranu filmsku verziju koja je postigla velik uspjeh kod publike. Bio je to prvi animirani film čija je zarada u sjevernoameričkim kinima prilikom premijerne distribucije premašila deset milijuna dolara - utržak je iznosio 14 milijuna dolara. Kad se priroda prihod iz kasnijih kino distribucija u Americi, Kanadi i širom svijeta, ukupni utržak premašuje 300 milijuna dolara, što s uračunatom inflacijom čini 101 dalmatinca dvanaestim filmom po zaradi u sjevernoameričkoj kino mreži i drugim komercijalno najuspješnijim animiranim filmom u svjetskoj kino distribuciji svih vremena.

Kritika je film nakon premijere dočekala panegiricima ustvrđujući da je riječ o najboljem Disneyjevom filmu još od Snjeguljice i sedam patuljaka iz 1937., te ostvarenju najbližem 'pravom' Disneyjevom filmu u mnogo godina. 101 dalmatinac dobio je nagradu Britanske filmske akademije za najbolji animirani film, a desetljećima kasnije nastale su i igranofilmske verzije – 101 dalmatinac iz 1996. sa izvrsnom Glenn Close kao Cruellom De Vil, nastavak 102 dalmatinca iz 2000., također s Close u ulozi Cruelle, te naposljetku takozvani prednastavak Cruella iz 2021. s virtuoznom Emmom Stone u naslovnoj roli.  

Autor komentara: Damir Radić

 

Ulaznice za projekciju 18. 05. u 11:00 moguće je kupiti online putem sljedeće POVEZNICE ili na blagajni Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1) sat vremena prije početka filma. 

boja, 79'

Trailer