Abbott i Costello susreću Frankensteina

Abbott and Costello Meet Frankenstein, horor, SAD, 1948

REŽIJA: Charles Barton

Abbott i Costello susreću Frankensteina

ULOGE:
Bud Abbott (Chick Young),
Lou Costello (Wilbur Gray),
Lon Chaney Jr. (Lawrence Talbot),
Bela Lugosi (Dracula),
Glenn Strange (The Monster),
Lenore Aubert (Sandra Mornay),
Jane Randolph (Joan Raymond),
Frank Ferguson (Mr. McDougal),
Charles Bradstreet (Dr. Stevens)

SCENARIJ:
Robert Lees,
Frederic I. Rinaldo,
John Grant

FOTOGRAFIJA:
Charles Van Enger

GLAZBA:
Frank Skinner

MONTAŽA:
Frank Gross

KOSTIMI:
Eugene Joseff

Sadržaj:

Nespretni Wilbur Gray i njegov podjednako šeprtljavi kolega Chick Young nosači su prtljage na željezničkoj postaji na Floridi krajem 40-ih godina prošlog stoljeća. Kad ih Larry Talbot angažira za dostavu dvaju sanduka iz Londona u kuću obitelji McDougal, dečki ni ne slute da će se ubrzo uvaliti u velike nevolje.

Naime, kuća obitelji McDougal je muzej voštanih figura i na glasu je kao 'kuća strave', a Talbot u nju kao nove izloške šalje lijesove Frankensteina i grofa Drakule, čiji su ostaci još uvijek netaknuti. Prije no što krenu dostaviti pošiljku, Talbot dečke telefonski upozori da sanduke ne otvaraju niti ih predaju McDougalu, jer Drakula kani Frankensteina oživjeti električnim nabojem, te ga kasnije koristiti kao roba za obavljanje prljavih poslova, dok on noću bude boravio izvan zdanja i tražio žrtve za sisanje krvi. No Chick vjeruje da su takva upozorenja pretjerana, jer svatko zna da čudovišta nisu stvarna i da postoje samo kao filmski likovi.

Opravdano sumnjajući u njihove sposobnosti, McDougal od Wilbura i Chicka zatraži da sanduke tijekom noći dostave u muzej, te da ih otvore pred istražiteljicom osiguravajućeg društva Joan Raymond. Kad se po otvaranju pokaže da su sanduci prazni, Wilbur i Chick će biti uhićeni zbog krađe, da bi ih iz zatvora izvukla lukava Joan, koja vjeruje da bi ju oni mogli odvesti do vrijednog tereta. Sve će se dodatno zakomplicirati kad iz Londona stigne Talbot, te kad se u priču uključi otmjena, ali korumpirana znanstvenica Sandra Mornay.

 

William 'Bud' Abbott i Lou Costello (pravim imenom Louis Francis Cristillo) tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća bili su izuzetno popularan američki komičarski par, koji se zahvaljujući nastupima na radiju, filmu i televiziji prometnuo u pop-kulturnu ikonu i pravu instituciju. Još od početka 30-ih godina oni su zajedno nastupali u brojnim kazališnim produkcijama, vodviljima i burleskama, da bi s nastupima na radiju započeli 1938. godine, a na filmu od 1940., kad su kao dvojac debitirali u sporednim rolama u romantičnoj mjuzikl komediji Jedna noć u tropima redatelja A. Edwarda Sutherlanda. Nakon što su godinu kasnije svojim drugim filmom Novaci u režiji Arthura Lubina stekli veliku popularnost, započelo je njihovo 'zlatno desetljeće' u kojem su postali zvijezde i ušli među desetero glumaca čiji su filmovi ostvarivali najbolje komercijalne rezultate.

Zajedno su nastupili u 37 filmova, često s njihovim vlastitim imenima u naslovima, da bi se razišli 1957. godine, nakon što je znatno opalo zanimanje za tip humora kojim su se proslavili. Bila je to ponajviše burleska s mnogo fizičkih gegova, pri čemu je slično legendarnom dvojcu Stanlio i Olio Abbott figurirao kao načelno ozbiljan lik, a Costello kao neozbiljan, neodgovoran i sklon lakrdiji. U takvoj ih podjeli uloga zatječemo i u fantastičnoj horor-komediji redatelja Charlesa Bartona (Zlatni snovi s Randolphom Scottom, Afrika vrišti također s Abbottom i Costellom) i majstora animacije Waltera Lantza, koji je najpoznatiji po kreaciji lika Woodyja Woodpeckera iliti Pere Djetlića.

Film Abbott i Costello susreću Frankensteina zabavno je, dinamično, vrlo šarmantno i povremeno izuzetno duhovito ostvarenje koje se nerijetko drži i najuspjelijim zajedničkim projektom dvojice komičara. Dosjetke i gegovi su često prizemni, no autori su iskazali poštovanje prema klasičnim filmovima o čudovištima studija Universal, a koncept prema kojem su čudovišta barem načelno ozbiljna i prijeteća, dok su dvojica komičara izrazito neozbiljna i ponašaju se šašavo, pokazao se dobitnim.

Film je snimljen u vrijeme kad su čelnici studija Universal shvatili da su zasebno i filmovi o čudovištima i komedije s Abbottom i Costellom i u kreativnom i u komercjalnom smislu dospjele u slijepu ulicu, da je u njima nestalo originalnosti i svježine, te su došli na ideju spajanja svojih zvijezda. Iako je ovo ponajprije projekt Abbotta i Costella, u kojem Frankenstein, Drakula i vukodlak praktički isključivo figuriraju kao inicijatori zbivanja i gotovo sidekickovi, riječ je o prilično zanimljivom i atraktivnom filmu.

Dakako da ni njegova realizacija nije mogla proći bez problema, pa su tako Abbott i Costello prilično nevoljko pristali na sudjelovanje, a prema riječima redatelja Charlesa Bartona često su i otvoreno sabotirali snimanja, a glumci Lon Chaney Jr. i Glenn Strange koji tumače vukodlaka i Frankensteinovo čudovište nisu bili zadovoljni načinom na koji su novi maskeri Emile LaVigne i Jack Kevan naslijedili starog majstora Jacka Piercea.

Autor teksta: Josip Grozdanić

c/b, 83'

Trailer