Bambi

animirani, SAD, 1942 | Mjesto prikazivanja filma: Scena Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1)

REŽIJA: David Hand

Bambi

ULOGE:
Hardie Albright,
Stan Alexander,
Bobette Audrey,
Peter Behn,
Thelma Boardman,
Janet Chapman,
Jeanne Christy,
Dolyn Bramston Cook,
Marion Darlington,
Tim Davis,
Donnie Dunagan,
Sam Edwards,
Ann Gillis

SCENARIJ:
Felix Salten (roman),
Larry Morey (adaptacija priče)

GLAZBA:
Frank Churchill,
Edward H. Plumb,
Leigh Harline

MONTAŽA:
Thomas Scott

Sadržaj:

Proljeće je i sve šumske životinje uzbuđene su najnovijim rođenjem u šumi, onim laneta kojem je njegova majka dala ime Bambi. Uzbuđenje je veće nego ikad prije jer Bambi će naslijediti titulu princa šume. Odrastajući, lane stječe najbolje prijatelje, svoje vršnjake zeca Thumpera i tvora Flowera, te mladu srnu Faline, ali najbliži ostaje s voljenom majkom. Jednog dana naučit će da izvan šume postoji velika opasnost zvana čovjek…
 

Peti Disneyjev dugometražni animirani film, Bambi je nastao prema romanu Bambi, život u šumi Felixa Saltena iz 1923., a sam Disney označio ga je kao svoje najomiljenije ostvarenje. Kao i u Disneyjevom prvom dugometražnom crtanom filmu Snjeguljica i sedam patuljaka, skupinu režisera predvodio je supervizor David Hand, a konačni rezultat bilo je ne samo oblikovno nego i emotivno dojmljivo djelo koje je izravno utjecalo i na potresnu završnicu klasičnog filma Branka Bauera Ne okreći se sine iz 1955. Sam Disney, ponešto nezadovoljan prikazom životinja Snjeguljici i sedam patuljaka, zahtijevao je od svojih crtača i animatora realističkiji tretman životinja, što je bilo posebno izazovno s likovima srna i jelena, ali na kraju je uspješno ostvareno.

Ondašnja kritika, nespremna na Disneyjev prorealistički dramski pristup, primila je film podijeljeno zamjerajući mu izostanak ljudskih likova i fantazije, ali danas se Bambi uglavnom smatra vrhunskim ostvarenjem, „elegantno animiranim i duboko dirljivim“. Svjedoči tome i činjenica da ga je Kongresna knjižnica 2011. uvrstila u Nacionalni filmski registar kao djelo od posebne kulturne, povijesne ili estetske važnosti, a tri godine ranije Američki filmski institut svrstao ga je na treće mjesto liste najboljih američkih animiranih filmova svih vremena (iza Snjeguljice i sedam patuljaka te Pinokija, a ispred Kralja lavova, Fantazije i Priče o igračkama). Spomenimo i da je Bambi imao tri nominacije za Oscara – za najbolju muziku, izvornu pjesmu i zvuk.

Autor komentara: Damir Radić

boja, 69'

Trailer