Barok u Hrvatskoj

dokumentarno-igrani, NDH, 1942

REŽIJA: Oktavijan Miletić

Barok u Hrvatskoj
Foto: Arhiv Tošo Dabac

ULOGE:
Tito Strozzi (grof Oršić),
Marija Crnobori (grofica),
Milica Mihičić (gost),
Josip Daneš (gošća)

SCENARIJ:
Josip Horvath

FOTOGRAFIJA:
Oktavijan Miletić

GLAZBA:
Boris Papandopulo

MONTAŽA:
Oktavijan Miletić

Sadržaj:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma.
Projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek.

Nakon dokumentarnih snimaka baroknog kulturnog nasljeđa u Hrvatskoj, u igranim scenama oživljava se život hrvatske aristokracije u doba baroka uz priču o grofu Oršiću i njegovoj supruzi…

Barok u Hrvatskoj, u režiji tadašnjeg prvaka hrvatskog filma Oktavijana Miletića, bio je produkcijski vrlo ambiciozan projekt endehaške kinematografije. Film je prikazan na venecijanskom festivalu Biennale u neobično dugačkom trajanju (44 min) za kultur-filmove (filmove o kulturnoj baštini), pa je kasnije skraćen na 15 minuta, što je i jedina danas sačuvana verzija filma. Osim što je režirao, Miletić je film i majstorski snimio, s upečatljivim vožnjama kamere te igrama svjetla i sjene. Film je snimljen u baroknom dvorcu u Bistri, baroknoj crkvi u Belcu i u ateljeu Toše Dapca u Ilici. Među prizorima raskoši aristokratskog života posebice se ističe scena u kojoj filmskim trikom oživljava slika grofice Oršić. U plesnim dijelovima filma pojavljuju se baletni prvaci Ana Roje i Oskar Harmoš.

c/b, digitalna restauracija, 15'