Birtija

igrani, drama, Jugoslavija: Hrvatska, 1929

REŽIJA: Joza Ivakić

Birtija

ULOGE:
Branko Marjanović (Franja) Krunoslava Ebrić-Frlić (Anka) Robert Štajn-Rozinin (Meštar) Milivoj Ganza (Ankin otac Marko) Vera Simić (birtašica)

SCENARIJ:
Joza Ivakić

FOTOGRAFIJA:
Stanislaw Noworyta

Sadržaj:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma.
Za projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek.

Od kako su u pijanoj svađi ubili njenog oca Marka, seljanka Anka ne podnosi pijance. Uda se za Franju tek kad on obeća da više neće popiti ni kapi alkohola. Nakon nekog vremena u braku, Franja na nagovor seljaka Meštra pogazi obećanje i postane alkoholičar. To je dio lukavog Meštrovog plana da osvoji Anku…

U želji da što efikasnije i dramatičnije prenese prosvjetiteljske poruke jugoslavenskim seljacima, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je baciti se u avanturu izrade pravih igranih filmova. Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca, vrsnom poznavatelju slavonskog mentaliteta. Prvi njegov film Birtija o problemu seoskog alkoholizma kompetentno je napravljena naturalistička drama snimljena na izvornim slavonskim lokacijama, u kojoj glume profesionalni kazališni glumci. Ipak, glavnu ulogu odigrao je naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Milana Marjanovića Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima, već i po gradskim jugoslavenskim kinima. Drugi, još ambiciozniji Ivakićev film u produkciji ŠNZ-a bio je Grešnice (1930) o učestalim pobačajima u slavonskim selima.

c/b, nijemi, digitalna restauracija, 32'