Dobar, ružan, zao

Il buono, il brutto, il cattivo, igrani, vestern, Italija, Španjolska, Zapadna Njemačka, 1966

REŽIJA: Sergio Leone

Dobar, ružan, zao

ULOGE:
Eli Wallach (Tuco),
Clint Eastwood (Blondie),
Lee Van Cleef (Sentenza / Angel Eyes),
Aldo Giuffrè (kapetan),
Luigi Pistilli (otac Pablo Ramirez),
Rada Rassimov (Maria)

SCENARIJ:
Agenore Incrocci,
Furio Scarpelli,
Luciano Vincenzoni,
Sergio Leone

FOTOGRAFIJA:
Tonino Delli Colli

GLAZBA:
Ennio Morricone

MONTAŽA:
Eugenio Alabiso,
Nino Baragli

Sadržaj:

Lutajući revolveraš Blondie sklopio je neobičan partnerski odnos s prijetvornim meksičkim banditom Tucom. Za potonjim je raspisana tjeralica zbog niza zločina, pa ga Blondie u dogovoru s njim izruči šerifu u jednom gradu na Divljem zapadu, nakon čega Blondie preciznim hicem iz puške Tuca u posljednjem trenutku spasi s vješala, te njih dvojica podijele novac od nagrade. No kad se pri podjeli plijena posvade, Blondie će Tuca ostaviti u pustinji, zbog čega će se ovaj zakleti na osvetu i krenuti za Blondiejem. Nedugo potom obojica će od umirućeg putnika jedne diližanse doznati za postojanje skrivene velike sume novca, pravog bogatstva kojeg će se odlučiti domoći i nemilosrdni i sadističku konfederalni časnik Sentenza, zvan Anđeoske Oči. Kad Blondie i Tuco dospiju u zatvor koji on vodi, Sentenza će doznati za postojanje blaga te će sva trojica, vođena vlastitim planovima i uvjereni da će se baš oni domoći blaga, krenuti u potragu za skrivenim novcem.

Posljednji nastavak tzv. ´dolarske trilogije´ Sergija Leonea u vrijeme premijere nerijetko je bio kritiziran zbog pretjeranog nasilja. Redatelj je to prokomentirao riječima da su ubijanja u njegovim filmovima pretjerana jer je želio snimiti crnohumornu vestern-satiru o potrazi za blagom, te da je Divlji zapad i nastao na nasilju koje su provodili priprosti muškarci. Scenarij filma uz Leonea su potpisali Agenore ´Age´ Incrocci (suscenarist niza komedija s tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća izuzetno popularnim talijanskim komičarom Tòtoom, te među ostalim filmova Gospođe i gospoda Pietra Germija, Zakon je zakon Christiana Jaquea i Casanova ´70 Marija Monicellija), Furio Scarpelli (Monicellijevi Drugovi, Poštar Michaela Radforda i Massima Troisija) te Luciano Vincenzioni (Germijeva Zavedena i napuštena, Surovi ugovor, Malèna). Film koji je u dijelu europske kritike proglašavan najuspjelijim predstavnikom podžanra špageti-vesterna i koji Quentin Tarantino drži ´najbolje režiranim filmom svih vremena´ izuzetno je uspjela, izvrsno režirana crnohumorna parodija žanrovskih konvencija vesterna koja osim jedinstvenim osebujnim stilom imponira sjajnim korištenjem prirodnih i zadanih lokacija, oštrim krupnim planovima, dojmljivom kamerom Tonina Delli Collija (Bilo jednom u Americi, Ime ruže), antologijskom glazbom Ennija Morriconea i izuzetno raspoloženim glumačkim interpretacijama. Film je snimljen u Španjolskoj, uz odobrenje Francova režima i uz sudjelovanje 1500 pripadnika lokalne policije, dominantno u ulogama vojnika i kao statista.

Uoči projekcije filma u četvrtak, 28. studenog u 19 sati, uvodnu riječ održat će dr. sc. Tonči Valentić, filmski kritičar.

boja, 178’

Trailer