Egzil

Exile, igrani, drama, Njemačka, Belgija, Kosovo, 2020

REŽIJA: Visar Morina

Egzil

ULOGE:
Misel Maticevic (Xhafer),
Sandra Hüller (Nora),
Rainer Bock (Urs),
Thomas Mraz (Manfred),
Flonja Kodheli (Hatiqe)

SCENARIJ:
Visar Morina

FOTOGRAFIJA:
Matteo Cocco

GLAZBA:
Benedikt Schiefer

MONTAŽA:
Laura Lauzemis,
Visar Morina,
Hansjörg Weißbrich

Sadržaj:

Xhafer, farmaceutski inženjer s Kosova koji živi i radi u Njemačkoj, iznenada počinje osjećati da ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegova etničkog podrijetla. Kada na vratima kuće pronađe obješenog mrtvog štakora odmah posumnja da iza toga stoje njegove kolege s posla koje smatra rasistima. Svaki događaj, svaku izgovorenu riječ i svaku gestu tumači kao potvrdu svoje sumnje, te se iz dana u dan osjeća sve nesigurnije. Njegova supruga, Njemica Nora umorna je od muževa stalnog pozivanja na vlastito etničko podrijetlo. Da li je moguće da je Xhafer svojim radnim kolegama naprosto nesimpatičan? Ili se iza njihova neprijateljstva kriju neki drugi razlozi? Da li Xhafer samo umišlja ili je zaista u pravu? Xhafer s vremenom ostaje bez posla, žene i porodice i hoda po ivici između života dobro prilagođenog, porodičnog pripadnika srednje klase i stranca u državi u kojoj je izabrao da živi.

U svojem drugom dugometražnom filmu redatelj Visar Morina secira psihološke učinke društvenog isključivanja i inscenira ga kao naizmjenično djelovanje osjećaja pripadnosti i otuđenosti. Suptilnim slikama koje se postupno mijenjaju u skladu s psihičkim stanjem glavnog junaka i preciznom glumom glavnih glumaca, redatelj prikazuje koju ulogu karakter ima u integraciji u neko društvo i koliko brzo može napuknuti prividno stabilna struktura identiteta. U glavnim ulogama pojavljuju se njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević, koji je široj publici najpoznatiji po ulozi u hit-seriji Babylon Berlin i Sandra Hüller, zvijezda filma Toni Erdmann.

Uznemirujući kafkijanski triler Egzil začinjen je atipičnim humorom i o njemu će se zasigurno pričati po izlasku iz kina. Film je imao svjetsku premijeru na Berlinalu 2020. u programu Panorama te je pobjednik ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

boja, 121'

Trailer