Kako se udati za milijunaša

How to Marry a Millionaire, komedija, SAD, 1953 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Jean Negulesco

Kako se udati za milijunaša

ULOGE:
Betty Grable,
Marilyn Monroe,
Lauren Bacall,
David Wayne,
Rory Calhoun,
Cameron Mitchell,
Alexander D'Arcy,
Fred Clark,
William Powell

SCENARIJ:
Nunnally Johnson

FOTOGRAFIJA:
Joseph MacDonald

GLAZBA:
Cyril J. Mockridge,
Alfred Newman

MONTAŽA:
Louis R. Loeffler

SCENOGRAFIJA:
Stuart A. Reiss,
Walter M. Scott

KOSTIMI:
Travilla

Sadržaj:

Tri newyorške manekenke, Shatze, Pola i Loco, sastaju se u ekskluzivnom apartmanu i skuju plan – umorne od jeftinih muškaraca i nedostatka novca, upotrijebit će sve svoje talente ne bi li uhvatile u zamku trojicu milionera i udale se za njih. No problem je kako razlikovati stvarne milijunaše od blefera, a ako to i uspiju, vrijedi li doista novac svih tih napora?
 

Nakon dva izuzetno uspješna ostvarenja u istoj, 1953. godini, film noira Niagara i muzičke romantične komedije Muškarci više vole plavuše, Marilyn Monroe snimila je i treći hit te godine, romantičnu komediju Kako se udati za milijunaša. U potonjem nastupila je zajedno s dvije velike zvijezde, Betty Grable i Lauren Bacall, koje su je na snimanju toplo dočekale i bile podrška mladoj, neiskusnoj i još uvijek nesigurnoj kolegici.

Muškarci više vole plavuše bio je četvrti najgledaniji film te godine u američkim kinima, potvrdivši Monroe kao novu veliku zvijezdu, a značajan je i kao tek drugi film snimljen tada novom tehnikom širokog platna nazvanom CinemaScope, kojom je filmska kuća 20th Century-Fox željela vratiti u kina publiku što se u velikoj mjeri bila preorijentirala na televiziju. Film je nominiran za Oscara za najbolju kolor kostimografiju te za BAFTA nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film.

Autor teksta: Damir Radić

c/b, 95'

Trailer