Poljska 5: Walerian Borowczyk - 100 godina rođenja

Poland 5: Walerian Borowczyk - 100th Birth Anniversary

REŽIJA: Walerian Borowczyk

Poljska 5: Walerian Borowczyk - 100 godina rođenja

Sadržaj:

Na programu "Poljska 5: Walerian Borowczyk - 100 godina rođenja" u okviru Animafesta nalaze se sljedeći naslovi: 

 

Renesansa / Renaissance

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1963, 9'

Uništeni, ručno izrađeni predmeti postupno se rekonstruiraju. Predmeti - lutka, plišana sova, truba – predstavljaju zgusnuti mikrokozmos veće drame izvan ekrana.

Zbog duhovitog, ali katkad i zlosutnog soundtracka, Renesansa je jedan od Borowczykovih najsavršenijih filmova.

 

Bakina enciklopedija u 13 svezaka / Grandma's Encyclopedia / L'encyclopédie de grand-maman en 13 volumes

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1963, 6'

Poput Stana VanDerBeeka i Larryja Jordana, Borowczyk je vidio potencijal u animiranju kolaža iz viktorijanskih enciklopedija i romana. Poput Leničina Labirinta (dovršenog iste godine), Borowczyk uzima ideju iz grafičkog romana Maxa Ernsta "Une semaine de bonté" (Tjedan dobrote) te ga pokreće postigavši komičan i nadrealistički efekt.

 

Koncert / The Concert / Le concert

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1962, 6'

Prvo pojavljivanje gospodina i gospođe Kabal (pet godina poslije Borowczyk će napraviti dugometražnu verziju), obiteljskog para koji je stalno u ratu, ali i ljubavi te koji se ne propušta međusobno ponižavati i komadati, a sve za dobrobit publike.

 

Fonograf / The Phonograph / Le phonographe

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1969, 6'

Stari fonograf sam se sastavlja, svira pjesme na voštanim valjcima prije nego što se samouništi. U slijedu ljupkih krupnih planova osjeća se ljubav prema zanatstvu, a da ne spominjemo nostalgiju za prošlim, tj. predratnim vremenima.

 

Joakimov rječnik / Joachim's Dictionary / Le dictionnaire de Joachim

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1965, 9'

Uobličen oskudnim, posebnim dizajnom Laurence Demarije (Ligia Borowczyk), Joakim definira dvadeset i šest riječi od kojih svaka počinje različitim slovom abecede. Borowczyk nudi niz vizualnih definicija koje sugeriraju neuspješan pokušaj ovladavanja apsurdima svijeta. Uglavnom urnebesan, Joakimov rječnik predstavlja Borowczyka u najanarhičnijem obliku.

 

Rosalie

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1966, 15'

Filmom temeljenim na kratkoj priči Guya de Maupassanta, Borowczyk opisuje nevolju služavke koja je ubila i zakopala svoje dijete u vrtu. Uz izraženo dirljivu izvedbu Ligije, Borowczyk se ponovno koristi animiranim predmetima da neizravno poveže (užasnu) radnju.

 

Igre anđela / The Games of Angels / Les jeux des anges

R: Walerian Borowczyk
Francuska, 1964, 12'

Prema serijama apstraktnih, metafizičkih gvaševa koji prizivaju Giorgia de Chirica i Renéa Magrittea, ali koji su mogli nastati samo iz Borowczykova kista, Igre anđela dočaravaju užas logora smrti i gulaga. Nezaboravne slike u kombinaciji sa zadivljujućim soundtrackom Bernarda Parmegianija rezultiraju jednim od najupečatljivijih filmova u povijesti kinematografije.