Walerian Borowczyk

21.10.1923, Kwilcz, Poljska - 03.02.2006, Pariz, Francuska

 

Director

Vještog majstora, dadaističkog šaljivca i nepopravljivog senzualista Waleriana Borowczyka (1923. - 2006.) i njegove filmove tek trebamo posve otkriti i cijeniti.

Nakon što se preselio u Francusku tijekom kasnih 1950-ih, Borowczyk je proizveo niz iznenađujućih, nerijetko komičnih kratkih filmova koji su bili i inovativni i provokativni. Ne samo da je otvorio vrata likovnim umjetnicima koji su radili u filmu, nego je unio i oštro, slikarsko oko u kadriranje i montiranje predmeta, životinja i tijela.

Borowczyk bi često naglašavao rekvizitu, koja često igra vitalnu ulogu u njegovu izrazito vizualnom pristupu pripovijedanju. Majstor spajanja filma s klasičnom i elektroničkom glazbom, Borowczykov pristup kinematografiji podsjeća na nijemi film, pa i predkinematografski period. Parodičan smisao za besramni humor prikriva Borowczykov izrazito moralni senzibilitet željan satiriziranja korupcije institucija bile one feudalne, klerikalne ili birokratske. Budite spremni za zbunjivanje. 

Filmografija


Filmovi redatelja

Uličarka

(La marge, 1976.)

Režija: Walerian Borowczyk
FOTOGRAFIJA: Bernard Daillencourt
Sadržaj:

Sigimond, sretno oženjen suprug i otac dječaka, zbog poslovne obaveze iz obiteljskog doma odlazi u Pariz. Tamo mu za oko zapadne privlačna prostitutka Diana te se s njom upušta u vatreni susret. Uskoro saznajemo da mu je nesretnim slučajem preminuo sin, a supruga zbog očaja počinila samoubojstvo. Emocionalno shrvan, bez ljubavi i potpore obiteljskog doma, nastavlja vezu s prostitutkom. Diana, ne znajući ništa o njegovoj tragediji, pomisli da se on zaljubljuje u nju.

35 mm, boja, 88 min

Poljska 5: Walerian Borowczyk - 100 godina rođenja

(Poland 5: Walerian Borowczyk - 100th Birth Anniversary)

Režija: Walerian Borowczyk
Sadržaj:

Na programu "Poljska 5: Walerian Borowczyk - 100 godina rođenja" u okviru Animafesta nalaze se sljedeći naslovi:    Renesansa / Renaissance R: Walerian Borowczyk Francuska, 1963, 9' Uništeni, ručno izrađeni predmeti postupno se rekonstruiraju. Predmeti - lutka, plišana sova, truba – predstavljaju zgusnuti mikrokozmos veće drame izvan ekrana. Zbog duhovitog, ali katkad i zlosutnog soundtracka, Renesansa je jedan od Borowczykovih...

Vidi cijeli program