Prije zore

Before Sunrise, romantična drama, SAD, Austrija, Švicarska, 1995 | Mjesto prikazivanja filma: Krovna terasa Scene Ribnjak (Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1)

REŽIJA: Richard Linklater

Prije zore

ULOGE:
Ethan Hawke (Jesse),
Julie Delpy (Céline),
Andrea Eckert,
Hanno Pöschl,
Karl Bruckschwaiger,
Tex Rubinowitz

SCENARIJ:
Richard Linklater,
Kim Krizan

FOTOGRAFIJA:
Lee Daniel

GLAZBA:
Fred Frith

MONTAŽA:
Sandra Adair

KOSTIMI:
Florentina Welley

Sadržaj:

Putujući vlakom kroz Europu, mladi Amerikanac Jesse Wallace upozna svoju vršnjakinju, Francuskinju Céline. Dok je Jesseja nedavno ostavila djevojka koju je posjetio u Madridu, nakon čega je krenuo na dvotjedno putovanje Europom, Céline je bistra i atraktivna studentica na Sorbonnei koja se vraća u Pariz nakon posjeta baki u Budimpešti. Njih dvoje se na prvi pogled svide jedno drugom, te odluče u Beču sići s vlaka i jedan dan provesti zajedno.

Oboje su otvorene i pričljive osobe, pa iako Jesse zna samo engleski, par će dan provesti šećući Bečom i razgovarajući o mnogim temama, zahvaljujući tome što i Céline odlično govori engleski. Dok šeću gradom i pričaju o koječemu, od ljubavi i emocija do umjetnosti i reinkarnacije, oboje će postati svjesni međusobne privlačnosti te će se nastojati predstaviti u što boljem svjetlu.
 

Romantična drama suscenarista i redatelja Richarda Linklatera (Odrastanje), koji je za primjereno jednostavnu i nenametljivu, ali i suptilnu i atmosferičnu režiju nagrađen Srebrnim medvjedom, prvi je dio autorove trilogije koju zaokružuju naslovi Prije sumraka i Prije ponoći. Posrijedi je ostvarenje dijaloške forme realizirano dugim kadrovima koji prate par protagonista u šetnji bečkim ulicama, režirano dominantno s osloncem na izmjenama plana i kontraplana.

Izuzetno šarmantno i zabavno ostvarenje osvaja iskričavim životnim dijalozima, jednostavnošću, emotivnošću i realističnim prosedeom, sjajno profiliranim karakterima dvoje ravnopravnih protagonista, inteligentnim konceptom garniranim oštroumnim opservacijama o ljubavi, životu, ljudima, umjetnosti i nizu gdjekad i naizgled sporednih i banalnih tema, te iznimno raspoloženim glumačkim interpretacijama Linklaterova čestog suradnika Ethana Hawkea i glumice, scenaristice i redateljice Julie Delpy (2 dana u New Yorku).

boja, 101'

Trailer