Rekvijem za snove

Requiem for a Dream, drama, SAD, 2000 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Darren Aronofsky

Rekvijem za snove

ULOGE:
Ellen Burstyn (Sara Goldfarb),
Jared Leto (Harry Goldfarb),
Jennifer Connelly (Marion Silver),
Marlon Wayans (Tyrone C. Love),
Christopher McDonald (Tappy Tibbons)

SCENARIJ:
Hubert Selby Jr.,
Darren Aronofsky

FOTOGRAFIJA:
Matthew Libatique

GLAZBA:
Clint Mansell

MONTAŽA:
Jay Rabinowitz

SCENOGRAFIJA:
Ondine Karady

KOSTIMI:
Laura Jean Shannon

Sadržaj:

Sara Goldfarb umirovljena je udovica i živi u malom stanu, gdje većinu vremena provodi gledajući televiziju, posebno šou koji promovira samopomoć. Mašta je preuzima i ona ima deluzija da gostuje u omiljenom šou. Njezin sin Harry ovisnik je o narkoticima, a sa svojim najboljim prijateljem Tyroneom zamišlja da će postati trgovac drogom i tako se obogatiti. Harryjeva djevojka Marion ima dara za modni dizajn i uopće umjetnost, ali prepušta se narkotičkom svijetu svog dečka…
 

Nakon velikog odjeka njegova crno-bijelog ultraniskobudžetnog prvijenca Pi, koji je snimio posuđujući novac od prijatelja i znanaca te tražeći sponzore, Darren Aronofsky je za sljedeći film, adaptaciju romana kultnog spisatelja Huberta Selbyja Jr.-a (Posljednji izlaz za Brooklyn), imao na raspolaganju znatno veći proračun i neusporedivo atraktivniju glumačku postavu. Angažirao je tada već gotovo zaboravljenu oscarovku Ellen Burstyn koja je polučila izvanrednu ulogu što joj je donijela šestu nominaciju (petu za glavnu glumicu) za Akademijinu nagradu, prvu nakon dvadeset godina i filma Uskrsnuće režisera Daniela Petrieja (jedinog Oscara osvojila je 1975. za naslovnu rolu u Alice više ne stanuje ovdje Martina Scorsesea).

Uz Burstyn vodeće su uloge, također sjajno, igrale dvije mlade zvijezde, Jared Leto i Jennifer Connellly (nagrađena za najbolju epizodnu rolu Nezavisnim duhom, vodećom američkom nagradom za nezavisni film). Rekvijem za snove bio je, nakon Pi, novi milestone za Aronofskog, iz današnje perspektive gledano jedan je to od najvećih filmova s prijelaza 20. na 21. stoljeća. Oslonjen na rijetko viđene vizualne senzacije i frenetičnu montažu u spoju s provokativnom tematikom narkomanske i medijske (televizijske) ovisnosti, nudeći i jedan od najsmjelijih seksualnih prizora izvan pornografskih obora u proteklih dvadesetak godina (obnažena Jennifer Connely u inverznoj lezbijskoj interakciji posredstvom dvoglavog dilda, u okruženju strašću obuzetih muškaraca koji seksualni par zasipaju dolarskim novčanicama), Rekvijem za snove svojim je razuzdano elegantnim stapanjem intenzivne stilizacije i naturalizma u zadivljujuću oniričnu cjelinu potvrdio genij Darrena Aronofskog.

 

Ulaznice za projekciju 22. 04. u 20:00 moguće je kupiti OVDJE ili na blagajni kina Forum sat vremena prije početka filma. 

boja, 102'

Trailer