Rijeka bez povratka

River of No Return, avanturistička drama, SAD, 1954 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Otto Preminger

Rijeka bez povratka

ULOGE:
Robert Mitchum (Matt Calder),
Marilyn Monroe (Kay Weston),
Rory Calhoun (Harry Weston),
Tommy Rettig (Mark Calder),
Murvyn Vye (Dave Colby)

SCENARIJ:
Frank Fenton

FOTOGRAFIJA:
Joseph LaShelle

GLAZBA:
Cyril J. Mockridge

MONTAŽA:
Louis R. Loeffler

SCENOGRAFIJA:
Chester Bayhi,
Walter M. Scott

KOSTIMI:
Travilla

Sadržaj:

Sjeverozapad Sjedinjenih Država, 1875. Udovac Matt Calder nedavno je pušten iz zatvora gdje je služio kaznu za ubojstvo muškarca koji je pokušao ubiti drugog čovjeka. Stiže u šatorsko naselje tražeći svog devetogodišnjeg sina Marka, koji je ostavljen na brizi barskoj pjevačici i plesačici Kay nakon što ga je čovjek kojeg je Matt zadužio za njega napustio. Susrevši se sa sinom, kojeg zapravo jedva poznaje, otac mu obeća da će zajedno uživati u životu koji će se sastojati od lova, pecanja i vođenja vlastite farme te njih dvojica odlaze na Mattov posjed.

Nešto kasnije Kayin zaručnik, kockar Harry Weston, kaže joj da trebaju krenuti u Council City kako bi se on uknjižio kao vlasnik rudnika zlata kojeg je upravo dobio na pokeru. Kreću na put splavlju po uzburkanoj rijeci te upadnu u brzake, odakle ih spašavaju Matt i Mark čija je farma u blizini. Weston ponudi Mattu da kupi njegova konja i pušku kako bi kopnenim putem stigao do grada, ali Matt odbije. Weston ga tada onesvijesti i ukrade mu konja i pušku, no Kay ne produži put sa zaručnikom nego ostane kraj Matta i dječaka. Kad Indijanci napadnu farmu, Matt, Mark i Kay odluče se na bijeg rijekom na Westonovoj splavi…
 

U to doba ugledni režiser film-noirovskih krimića i sofisticiranih komedija, Otto Preminger nije bio oduševljen odlukom Daryla F. Zanucka, voditelja kuće 20th Century Fox za koju je bio ugovorno vezan, da režira americana vestern Rijeka bez povratka. Ipak, kad je pročitao scenarij Franka Fentona nastao prema priči Louisa Lantza vidio je u njemu stanovite potencijale, a i nije imao ništa protiv suradnje s velikim zvijezdama Robertom Mitchumom i Marilyn Monroe u glavnim ulogama. Film je sniman u nacionalnim parkovima kanadske provincije Alberte te u američkoj saveznoj državi Idaho, dok su interijeri i krupni planovi realizirani u studiju. Vidjevši probne snimke atraktivnog krajolika, Zanuck je odlučio povećati budžet što je omogućilo da film bude snimljen u cinemascopeu, a ta najpoznatija tehnika širokog platna garnirana je technicolorom, pa je konačni vizualni dojam bio iznimno fascinantan.

Impresivan dizajn prirodnih ambijenata upotpunjen je prirodnom ljepotom Marilyn Monroe i njezinim dojmljivim pjevačkim izvedbama (naslovna pjesma River of No Return skladatelja Lionela Newmana i tekstopisca Kena Darbyja postala je klasik vestern pjesmarice). Na snimanju se Preminger sukobljavao s Monroe zbog njezine učiteljice glume koja mu je oponirala i kojoj je želio zabraniti pristup setu, a imao je problema i s Mitchumom jer je ovaj često bio pijan. Kako su neke scene snimljene bez dublera, u jednom trenutku se Monroe našla u rijeci odakle su je spašavali Mitchum i još neki članovi ekipe, a sve je završilo njezinim uganutim gležnjem, te je u tom stanju snimila ostatak filma. Poučen tim negativnim iskustvom Preminger je otkupio svoj ugovor od 20th Century Foxa i buduće projekte sam producirao.

Usprkos njegovom nezadovoljstvu Rijeka bez povratka bila je hit u kinima, a poznavatelji njegova stila prepoznat će u njoj neke redateljeve zaštitne znakove, u prvom redu korištenje dugih kadrova. Prosječna dužina kadra u tom ostvarenju, naime, iznosila je dvadeset sekundi, što je poprilično dugo za tadašnje holivudske, a osobito vesternske standarde.

boja, 91'

Trailer