Slike iz života BH filma

dokumentarni, BiH, 2021

REŽIJA: Mustafa Mustafić

Slike iz života BH filma

SCENARIJ:
Mustafa Mustafić

FOTOGRAFIJA:
Faris Dobrača,
Almir Đikoli

MONTAŽA:
Toni Iličić

Sadržaj:

Jedna cijela generacija filmskih stvaralaca nije više među živima, ali su ostala njihova dijela koja govore o počecima, nastanku, usponima i padovima BH kinematografije.

Poznato je da u vrijeme socijalističke Jugoslavije kinematografija je bila uređena kao nezavisne republičke kinematografije. Nažalost, naša, BH kinematografija spadala je u red nerazvijenih, tehnički nedovoljno opremljenih i kadrovski ovisnih od drugih filmskih centara. U samim njenim počecima, kao i prvim filmovima: “Major Bauk”, “Stojan Mutukaša”, “Hanka” i mnogi drugi, najvažniji autori i saradnici nisu bili iz BIH. Nekoliko godina kasnije pojavit će se prvi bosanski autori i snažno udariti temelje novog, osebujnog i specifičnog BH filma, pa tako otvoriti vrata za mnoge talentovane BH filmske stvaraoce.

Ideja dokumentarnog filma –Slike iz života bh filma - jeste, prije svega, obnoviti sjećanja na te autore kojih više nema, na njihove filmove, sa kojima su ostavili značajan i neizbrisiv trag u razvoju BH filma. Pored reditelja, film će obuhvaca i ostale važne koautore i saradnike: scenaristi, snimatelji, glumci, kompozitori i drugi. 

Mustafa Kapidzić Mučo, Vlatko Filipović, Nikola Stojanović, Avdo Sidran, Emir Kusturica, Ademir Kenović, Dragan Resner, Neđad Begović, Ismet Arnautalic, Amra Baksic, Ines Tanovic, Elma Tataragic, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Dino Mustafić, Aida Begić, Emir Hadzihafizbegović, Pjer Žalica, Srdan Vuletic i drugi - govore o svojim djelima, iskustvima i uspjesima, ali i o problemima sa kojima se danas suočava bh film.

boja i c/b, 90'