Snjeguljica

Snow White and the Seven Dwarfs, animirani, SAD, 1937 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18)

REŽIJA: David Hand

Snjeguljica

ULOGE:
Roy Atwell,
Stuart Buchanan,
Adriana Caselotti,
Eddie Collins,
Pinto Colvig,
Marion Darlington,
Billy Gilbert,
Otis Harlan,
George Kiplunks,
Lucille La Verne

SCENARIJ:
Dorothy Ann Blank,
Richard Creedon,
Merrill De Maris,
Otto Englander,
Earl Hurd,
Dick Rickard,
Ted Sears,
Webb Smith,
Bill Peet,
prema priči braće Grimm

GLAZBA:
Frank Churchill,
Leigh Harline,
Paul J. Smith,
Edward H. Plumb

Sadržaj:

Snjeguljica je kao dijete izgubila oba roditelja, te sad živi u dvorcu s lijepom i zlom maćehom, kraljicom. Svakog dana kraljica pita svoje čarobno ogledalo tko je najljepši od svih, a ono uvijek odgovara da je to ona. No jednog dana ogledalo odgovori da je kraljica jako lijepa, ali da je od nje ipak netko ljepši, a taj netko je ni više ni manje nego Snjeguljica.

Pobješnjela kraljica neredi lovcu da Snjeguljicu odvede u šumu i tamo je ubije, no lovac umjesto toga djevojci sve otkrije i pusti je da pobjegne. Snjeguljica ide sve dublje u šumu praćena prijateljskim životinjama, i naposljetku otkrije kolibu za koju će ubrzo shvatiti da je dom sedmorice patuljaka…
 

Veliki vizionar animiranog filma klasičnog razdoblja, Walt Disney se 1937. odvažio na projekt prvog dugometražnog crtanog filma, i to u boji, u vrijeme kad ni dugometražni igrani kolor filmovi nisu bili nimalo uobičajeni. Kao predložak je poslužila bajka o Snjeguljici braće Grimm s početka 19. stoljeća, film je nazvan Snjeguljica i sedam patuljaka, a uspjeh je bio ogroman – postao je najgledanijim zvučnim filmom do tog vremena, sve do druge polovice 1990-ih bio je animirani film s najvećom zaradom, a kad se uračuna inflacija, to je ostao do dana današnjeg, a također je, s uračunatom inflacijom, među deset filmova s najvećom zaradom svih vremena.

I kritika ga je oduševljeno primila ističući lakoću pripovijedanja ostvarenu maestralnim ritmom, umješno uklapanje glazbenih brojeva i izražajnost likova patuljaka. Film je 1938. prikazan i na prestižnom festivalu u Veneciji, gdje je Walt Disney dobio Umjetnički trofej, a iste mu je godine pripao i počasni Oscar za podvig dugometražnog animiranog filma, i to dodijeljen na jedinstven način – dječja zvijezda Shirley Temple Disneyju je uručila jednog Oscara normalne veličine te sedam patuljastih; sam film inače je bio nominiran za Oscara u kategoriji najbolje muzike. Godine 1989. Kongresna knjižnica uvrstila je Snjeguljicu i sedam patuljaka među prvih 25 filmova predviđenih za pohranu u njezin novoosnovani Nacionalni filmski registar kao djelo od posebne kulturne, povijesne ili estetske važnosti, a 2008. Američki filmski institut svrstao ju je na svoju listu sto najvećih američkih filmova ikad i proglasio najvećim američkim animiranim filmom svih vremena.

Autor komentara: Damir Radić


Ulaznice za projekciju 25. 05. u 16:00 moguće je kupiti na blagajni Centra za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18) sat vremena prije početka projekcije. 

boja, 83'

Trailer