Stari hrast

The Old Oak, drama, Velika Britanija, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Ken Loach

Stari hrast

ULOGE:
Dave Turner,
Ebla Mari,
Claire Rodgerson,
Trevor Fox,
Chris McGlade,
Col Tait,
Jordan Louis Chrissie Robinson,
Chris Gotts,
Jen Patterson,
Arthur Oxley,
Joe Armstrong,
Andy Dawson,
Maxie Peters

SCENARIJ:
Paul Laverty

FOTOGRAFIJA:
Robbie Ryan

GLAZBA:
George Fenton

MONTAŽA:
Jonathan Morris

KOSTIMI:
Jo Slater

Sadržaj:

Tommy Joe Ballantyne, koristeći dršku metle, iznova i iznova ogorčeno pokušava namjestiti ‘K’, zadnje slovo naslova svog puba koje se neumoljivo klati na pročelju. Ono se zadrži nekoliko sekundi, a potom opet sklizne u stranu – kao i njegova trošna birtija. Ti pokušaji tek su privremeni popravak temeljito trule situacije...

Stari hrast posljednji je preostali pub u turobnom selu dokrajčenom zatvaranjem rudnika u 80-ima, od kada je broj stanovnika u stalnom padu. Posljedično, kuće su jeftine i dostupne, idealno utočište za Sirijce koji bježe od divljačkog rata, ali tek da bi se našli u žarištu novog neprijateljstva i ksenofobne napetosti među nepovjerljivim domaćinima. Što učiniti kada potlačeni postanu tlačitelji? Kako spojiti ove dvije naizgled različite skupine, a zapravo obje traumatizirane i ugnjetavane? 

U svom najnovijem filmu, za kojeg tvrdi da je ujedno i posljednji naslov njegova šest desetljeća dugog stvaralaštva, radnju smješta na sjeveroistoku Engleske, u okrugu Durhama u 2016. godinu – inače nultu godinu Brexita – te fokus stavlja na porastu desnog ekstremizma koji se javlja kao odgovor na dolazak izbjeglica iz Sirija i drugih ratom razorenih zemalja. Stari hrast beskompromisna je drama vođena bijesom, empatijom i neugašenim idealizmom, dokaz da Loach nikada nije zastranio od svojih uvjerenja.

boja, 113'

Trailer