Tarzan

animirani, pustolovni, SAD, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18)

REŽIJA: Chris Buck

Tarzan

SCENARIJ:
Tab Murphy,
Bob Tzudiker,
Noni White

GLAZBA:
Mark Mancina

MONTAŽA:
Gregory Perler

Sadržaj:

Kad na britanskom jedrenjaku nedaleko obala Afrike izbije veliki požar, jedini koji se uspiju spasiti s gorućeg broda su mladi supružnici s nedavno rođenim sinčićem. Domogavši se obale, roditelji u krošnji visokog drveta izgrade kućicu za sebe i dijete. Nekoliko mjeseci kasnije plač dječačića začuje dobrodušna gorila Kala, ženka krupnog Kerčaka, vođe njihova čopora.

Na stablu Kala zatekne opustjelu i potpuno razrušenu kućicu, te iz krvavih tragova zaključi da su njezini stanovnici bili žrtve tigra Sabora. Jedini koji je preživio napad je nasmijani dječačić. Kad ljudsko mladunče dovede u svoj čopor, odlučna podizati ga kao vlastitog sina, Kala razočarano shvati da se tome energično protivi vođa čopora Kerchak. Kala ustraje u svojoj odluci i dječaku nadjene ime Tarzan. Odrastajući uz mladu majmunicu Terk i zaigranog slonića Tantora, Tarzan s godinama stasa u odvažnog i atletski građenog mladića koji se vješto poput majmuna kreće džunglom i krošnjama drveća.

A onda jednog dana mladi Tarzan počne primjećivati da se razlikuje od majke Kale, prijatelja i oca Kerchaka koji ga nikad nije prihvatio. Upravo kad mu Kala odluči otkriti ponešto o njegovu porijeklu, Tarzan s prijateljima prvi put u životu začuje hice iz puške. To su u džunglu stigli ljudi, simpatični stari profesor Arhimed Porter, njegova kći Jane i lovac Clayton. Dok je profesor Porter dobronamjerni znanstvenik koji uz pomoć znatiželjne Jane želi proučiti život u džungli, podmukli Clayton je vođa skupine lovokradica i krijumčara koji prodaju krzna i kosti ubijenih životinja.

Do danas je o legendarnom "čovjeku majmunu" snimljeno 89 filmova, a u najpoznatije od njih ubrajaju se naslovi u kojima je Tarzana od 1930-ih do 1960-ih tumačio slavni Johnny Weissmüller te film "Greystoke - legenda o Tarzanu" iz 1984., u kojem je Tarzanov filmski lik obogaćen zanimljivim ozbiljnijim, tjeskobnijim i mračnijim detaljima. Današnji Disneyev crtić, koji će šest godina kasnije dobiti i nastavak, dojmljivo je animirano, dinamično, uzbudljivo i suptilno emotivno ostvarenje, jedan od posljednjih klasično dvodimenzionalno animiranih Disneyevih projekata i film koji na određeni način zaključuje impresivan niz hitova (Ljepotica i zvijer, Aladdin, Kralj lavova, Herkul) koje je taj studio producirao tijekom 1990-ih godina. 

 

Ulaznice za projekciju 11. 05. u 16:00 moguće je kupiti na blagajni Centra za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18) sat vremena prije početka projekcije. 

boja, 88'

Trailer