Adria Art Artist - prvih deset godina

Balansirajući između domaćeg i stranog filma, između rariteta i mainstreama, Adria Art Artist nastavlja uspješno raditi na zadovoljstvo zahtjevnijeg gledateljstva

Deseta obljetnica bavljenja filmskom distribucijom u Hrvatskoj nije malo postignuće. No budući da ne oskudijevamo distributerima, fokus se seli na ono što isti uvoze i distribuiraju po hrvatskim kinima. U Adria Art Artistu, pod vodstvom Željka Brkića, okrenuli su fokus na filmove koji su imali zapaženu evropsku i svjetsku distribuciju, ali ih domaća kina ipak nisu prikazivala. Vratimo li se na početak devedesetih, kada evropski film nije bio kao danas normalna pojava u kinima i kada nije bilo blagotvorna učinka Motovunskoga filmskoga festivala kao malone jedinih vrata prema drugim kinematografijama, upravo u Adria Art Artistu pozabavili su se filmovima koje ili niste mogli- ili vam nisu dopustili da vidite, a gotovo svaki bio je nominiran za Oscara.

Film Prije kiše (1994.) Milča Mančevskog, koji je nedavno prikazan u našem kinu, prvi je sjajni primjer. Nominiran za Oscara, jedan je od najvažnijih filmova s prostora bivše Jugoslavije, ne samo da je hrvatskoj kinematografiji (tada u golemoj krizi) donio dah zaboravljenih kinematografskih uzusa, već je pokazao kako se s nezamislivo malo novca postižu nezamislivo veliki rezultati.

Sjaj Scotta Hicksa, nominiran za nekoliko Oscara 1996, slijedio je taj put - film drugačiji od drugih s nezaboravnom glumom Geoffreya Rusha (nagrađen Oscarom).

Dah dalekih zemalja i kinematografija, posredovanjem Adria Art Artista, svojedobno pravi rariteti bili su oskarovci Zbogom moja konkubino (1993) Chena Kaigea, argentinski Tango (1998) Carlosa Saure, švedski Fucking Åmål (1998) Lukasa Moodyssona, češki Kolja (1996) Jana Sveráka ili poljski Quo Vadis (2001) Jerzya Kawalerowicza.

Mali filmovi poput Razgolićenih (1993) Mikea Leigha, Exotice (1994) Atoma Egoyana, Izgubljene prtljage (1998) Edwina de Vriesa ili Mačke Marie Trolle Larsen nalazili su put do publike i nerijetko su se pretvarali u hitove.

Balansirajući između domaćeg i stranog filma, između rariteta i mainstreama, Adria Art Artist nastavlja rad pripremajući DVD izdanja Čaruge Rajka Grlića (1991.) uz nedavno izdani DVD Prije kiše makedonskog redatelja Milča Mančevskog. Za takve rezultate potrebna je volja, novac i istančan filmski ukus. Ekipa Adria Art Artista ga očito ima.