Picasso - jedinstvena pojava suvremene umjetnosti

Pablo Ruiz Picasso (1881.-1973.) autor je opusa koji se najčešće ističe kao najznačajniji u umjetnosti 20. stoljeća. Genijalni slikar jednako se uspješno realizirao u najrazličitijim medijima; još je za života postao i medijski jedan od najeksponiranijih autora




Tridesetpet godina od smrti Pabla PicassaPablo Ruiz Picasso postao je prototip modernog umjetnika kao javne osobe koja je svjesno se opredijelivši za nedjeljivo jedinstvo umjetnosti i života, doslovno i simbolički potpunoma dominirala na umjetničkoj sceni svojega doba.

Njegovu golemu opusu od dvadesetdvije tisuće djela posvećena su dva muzeja - u Parizu i Barceloni, dva grada koji su i u njegovu životu imala presudnu ulogu.

Gotovo da nije bilo umjetničke pojave kojoj nije bio sudionikom ili na nju utjecao. Stoga njegovo djelo kompleksnom kontradiktornošću usprkos brojnim pokušajima klasificiranja na periode ili stilove, kao i kritičkim interpretacijama poput onih upućenih iz feminističkih krugova, izmiče jednoznačnim definicijama. Tako se nakon melankolična ekspresionizma "plave" i "ružičaste“ faze jedno za drugim izmjenjuju i prožimaju kubizam i nadrealizam s ponovnim otkrićem klasicizma, deformacije ljudskih likova do monstruoznih obličja s dionizijskim slavljenjem prirode.

U formiranju njegove autorske osobnosti snažno je nasljeđe španjolske kulture. Ono je odredilo njegov senzibilitet i prve izvore inspiracije, od El Greca do Velasqueza i Goye, kojima će se uvijek iznova vraćati u traženju odgovora na pitanje što je umjetnost.

U prilog tome najbolje govore Picassova djela. Njegove Gospođice iz Avignona iz 1907. jedan su od najvećih izazova moderne umjetnosti, u rasponu od bijesa suvremenika potaknuta dekonstrukcijom tadašnjih kanona ljepote do čitavih izložbi posvećenih ovoj slici i spoznaje da je riječ o jedinstvenu djelu u povijesti slikarstva, koje neodoljivom snagom uvlači promatrača u vlastiti svijet, pretvarajući ga u sudionika njegovih zbivanja.

Ipak, prema kriterijima povijesne avangarde o stapanju umjetnosti i svijeta u kojem nastaje i gdje jedino može opstati, možda najznačajnije Picassovo ostvarenje je Guernica, zidna slika koja je na brojnim izložbama odaslana u svijet kao dramatični vapaj svjedočanstva i upozorenje o ljudskoj patnji prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Bez imalo tendencioznosti, njezin je alegorijski vizualni jezik i danas jednako živ, razumljiv i aktualan. (Jasna Galjer)