Novi program kina Tuškanac:

Poljske filmske večeri


Poljska kulturna udruga Mikolaj Kopernik u svom projektu popularizacije poljske kulture planira sustavno upoznavanje zagrebačke publike sa suvremenim postignućima poljskog suvremenog filma.

Poljski film ima bogatu tradiciju, a njegovi najpoznatiji predstavnici su i dobitnici mnogih nagrada na mnogim europskim i svjetskim festivalima. Uz ta priznanja nižu se imena poljskih redatelja Andrzeja Wajde, Romana Polańskog, Agnieszke Holland, Krzysztofa Zanussija, Krzysztofa Kieślowskog te cijeli niz i drugih koje je sve teško navesti; riječ je o desecima novih imena o kojima se u svijetu mnogo govori.

Naša je zamisao stoga upoznati hrvatske gledatelje s najnovijim radovima mladih redatelja koji se uvelike prikazuju na najpoznatijim filmskim festivalima.

U dogovorima s upravom kina Tuškanac osmislili smo ciklus: Poljske filmske večeri u Tuškancu u kojem ćemo prikazati najzanimljivije nove poljske filmove. Tako da ćemo jednom mjesečno prikazivati po jedan od poljskih nagrađenih filmova.

U ovoj prigodi valja naglasiti da je početkom devedesetih u Poljskoj kinematografiji došlo do zapažena preokreta kada je filmska proizvodnja prestala biti isključivo državna djelatnost, a počeli se pojavljivati prvi privatni producenti tako da već početkom novog tisućljeća djeluje tridesetak privatnih producentskih kuća.
Sve u svemu godišnje svjetlo dana ugleda i do 30 dugometražnih filmova.

Naš pregled počinjemo filmom Bogovi u režiji Łukasza Palkowskog. Film je biografskog tipa. Njegov je glavni lik doktor Zbigniew Religa koji sa svojim timom stvara prvu poljsku kliniku za presađivanje srca i prvi put 1985. godine uspješno presađuje srce. Film prikazuje borbu kardiokirurga i njegovog ustrajna tima protiv birokracije, zatucanosti, a sve u napetoj borbi s vremenom za živote pacijenata.
Film je nagrađen kao najbolji film 2014. godine te šest drugih nagrada na 39. filmskom festivalu u Gdynji, a od 1. siječnja ove godine vidjelo ga je više od dva milijuna gledatelja.
(Barbara Kryżan-Stanojević, predsjednica PKU "Mikolaj Kopernik")