Popratni program Međunarodnog dana animacije

Međunarodni dan animacije traje dva dana vikenda, 27. i 28. listopada 2018. Subota je rezervirana za odrasle i mlade, a u nedjelju program je za djecu i mlade. Posjetitelji će moći poslušati glazbu iz filmova, pogledati izložbu o različitim tehnikama animacije, uživati u projekcijama recentnih domaćih animiranih filmova i u razgovorima s autorima.

IZLOŽBA
U foajeu kina bit će postavljena izložba o nastanku animiranih filmova u šest različitih tehnika: digitalna 2D, 3D, digitalna cutout, animacija kavom, stop motion i klasična animacija na papiru. Izložba se sastoji od fotografija, screenshotova iz kompjuterskih programa, originalnih crteža, predmeta i scenografija iz stop motion filmova.
Sa svojim radovima i making of materijalima na izložbi sudjeluju autori animiranih filmova Jelena Oroz, Dea Jagić, Daniel Šuljić, Ana Horvat, Ana Kadoić, Darko Vidačković, Andrej Rehak, Eva Cvijanović i Božidar Trkulja. Izložba je ostvarena u suradnji s udrugom AM centar i nezavisnom kustosicom Ivom Gašparović. Suradnica u izvedbi izložbe je Mirela Ivanković Bielen, a predmete iz svojih produkcija ustupili su Bonobostudio i Zagreb film. Izloženi predmeti i scenografije smiju se promatrati i fotografirati, bez da se diraju i oštećuju!

GLAZBA
Obratite pozornost već na ulazu u kino Tuškanac, tamo ćete čuti glazbu iz novijih hrvatskih animiranih filmova.

Biciklisti Veljka Popovića (kompozitori  Siniša Jakelić, Nikola Džaja i Pablo Pico)
Dota Petre Zlonoge (pjesmu "Rusulica" pjeva Ivana Rushaidat, kompozitor je Žan Jakopač, aranžman je napravio Ante Perković, a dizajn zvuka je Ivan Zelić)
Crvena jabučica Ane Horvat (kompozitor Dubravko Robić)
Samo plivanje Darka Vidačkovića (kompozitor Gideon Kiers).

MAKING OF
U ulaznom foajeu kina prikazivat će se making of materijali povezani s nastankom stop motion filmova Ježeva kuća Eve Cvijanović i Posljednji izazov Božidara Trkulje, oba iz 2017. godine. Scenografije, lutke i predmeti korišteni u filmovima izgrađeni su i animirani u zagrebačkim studijima Bonobostudio i Zagreb film.