Ciklus

Od 09.12. Do 16.12.2003.

Ciklus filmova Wojciecha J. Hasa

Ciklus filmova Wojciecha J. Hasa

 

Filmovi iz ciklusa

Čvor (1958)

(Petla, 1958)

Režija: Wojciech Jerzy Has
FOTOGRAFIJA: Mieczyslaw Jahoda
Sadržaj:

Glavni junak filma je čovjek koji se odlučio ubiti. Zadnji dan provodi s bocom votke, u sobi u kojoj sa stropa visi omča... Ekranizacija priče tada vrlo popularna pisca Mareka Hlaska.

c/b, 105 min
PROJEKCIJA:
Utorak 09.12.2003 U 19:00

Oproštaji

(Pozegnania, 1958)

Režija: Wojciech Jerzy Has
Sadržaj:

Radnja filma smještena je u Poljsku prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata i prikaz je tadašnje ekonomske i društvene elite. Pričom o odrastanju jednog mladića, te pričom o mladoj ženi koja se udaje za osobu koja nije njenog društvenog statusa film oslikava uzajamno djelovanje elite i većine neprivilegirana stanovništva.

c/b, 90 min
PROJEKCIJA:
Utorak 09.12.2003 U 21:00

Kako biti voljena

(Jak być kochana, 1963)

Režija: Wojciech Jerzy Has
Sadržaj:

Priča o glumici koja putuje iz Varšave u Pariz i prisjeća se nedavne prošlosti. U sjećanjima se vraća u vrijeme njemačke okupacije kada je sakrivala kolegu glumca koji je bio osumnjičen za ubojstvo suradnika okupacijskih snaga. On je bio slab i pomalo kukavica i patio je što nema publike za njegovu odvažnost, ego i hrabrost. Nakon rata su se razdvojili, no uskoro se nalaze optuženi za pomaganje neprijatelju.. U ovom filmu Has prvi puta uvodi omiljenu temu ispreplitanja prošlosti i sadašnjosti.

c/b, 100 min
PROJEKCIJA:
Subota 13.12.2003 U 15:00

Šifre

(Szyfry, 1966)

Režija: Wojciech Jerzy Has
FOTOGRAFIJA: Mieczyslaw Jahoda
Sadržaj:

Oficir poljske vojske vraća se, nakon Drugog svjetskog rata, iz Londona u Poljsku i saznaje da je njegova žena bolesna. Ona se nikada nije oporavila od nestanka njihova dvanaestogodišnjeg sina u ratu. U potrazi za sinom, otac se suočava s varljivom i šifriranom prirodom same istine... Film u kojem se ne vizualiziraju samo sudbine preživjelih iz rata, već, s elementima nadrealizma, i njihova sjećanja i psihološke deformacije...

c/b, 80 min
PROJEKCIJA:
Subota 13.12.2003 U 17:00

Rukopis nađen u Zaragozi

(Rekopis znaleziony w Saragossie, Poljska, 1965)

Režija: Wojciech Jerzy Has
FOTOGRAFIJA: Mieczyslaw Jahoda
Sadržaj:

U vrijeme napoleonskih ratova jedan konjički časnik privremeno sklonište pronalazi u razorenoj gostionici u Zaragozi. Ondje će neočekivano otkriti stari ilustrirani rukopis, čitanjem kojeg će biti u potpunosti uvučen u njegovu priču. U rukopisu su opisane pustolovine španjolskog časnika, satnika Alphonsa van Wordena, koji je na putu do Madrida ignorirao upozorenja o opasnostima koje prijete jahačima kroz jedan prolaz. Tako je satnik dospio u gostionicu ispod koje se nalazila rasko&...

c/b, 182'
PROJEKCIJA:
Utorak 16.12.2003 U 19:00
Vidi cijeli program