Ciklus

Od 02.11. Do 09.12.2004.

Ciklus hrvatskih filmova

Filmske pedesete

Filmske pedesete

 

Filmovi iz ciklusa

Plavi devet

(Jadran film, 1950)

Režija: Krešo Golik
FOTOGRAFIJA: Nikola Tanhofer, Slavko Zalar
Sadržaj:

Vođa napada nogometne momčadi lučkog grada, Fabris, sebični je individualist uvjeren u svoju nezamjenljivost u prvom sastavu. Usto je i ženskar koji pokušava zavesti mladu Nenu, vrijednu članicu radnog kolektiva i uspješnu plivačicu. Nena je bliska s predanim radnikom Zdravkom, koji je i talentirani nogometaš, također igrač vrška napada...

c/b, 35mm standard, 95 min
PROJEKCIJA:
Utorak 02.11.2004 U 19:00

Svoga tela gospodar

(1957)

Režija: Fedor Hanžeković
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Prva pučka kajkavska komedija s elementima tragičnog temeljena na pripovijetki Slavka Kolara, odnosno njezinoj kazališnoj prilagodbi u režiji Branka Gavelle koja govori o sukobu generacija, mladima žrtvama kalkulacija svojih roditelja, Roži koja gaji neuzvraćene osjećaje prema mužu za koju su je udali, Ivi koji želi ostati «svoga tela gospodar»... Film koji je doživio veliku popularnost kod publike.

c/b, 109 min
PROJEKCIJA:
Subota 04.12.2004 U 19:00

Bakonja fra Brne

(1959)

Režija: Fedor Hanžeković
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Film govori o sudbini seoskog momčića Ive koji se zaredi kako bi svom ocu olakšao tešku ekonomsku situaciju. Hanžeković je kao režiser posebnu pažnju posvetio genezi lika Bakonje, tj. Ive, koji od naivnog momčića i poštenog mladića postaje pravi gvardijan, premazan svim mastima, s iskustvima koja su mu i samostanski, i izvansamostanski život pružili. Hanžeković je uspio dati iznimno farsičnu sliku samostanskog života, odnosa između fratara, pitoresknih i međusobno vrlo različitih likova.

c/b, 104 min
PROJEKCIJA:
Utorak 07.12.2004 U 19:00

Pukotina raja

(Jadran film, Zagreb, 1959)

Režija: Vladimir Pogačić
FOTOGRAFIJA: Milorad Marković, Slobodan Marković
Sadržaj:

Beogradski penzioner u Dunavu pronalazi žensku torbicu i odnosi je u milicijsku stanicu. Inspektor, koji iščekuje poziv iz bolnice gdje mu supruga ima težak porod, započinje istragu te u jednom danu razgovara s mužem i prijateljicom te naposljetku ljubavnikom nestale žene, a u njihovim prisjećanjima razotkriva se priča o propalom braku i izgubljenim iluzijama.  

c/b, digitalno, 102 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 09.12.2004 U 19:00
Vidi cijeli program